SON DAKİKA
Hava Durumu

Cıyın Ansambli Taşkent'te Kırım rüzgârı estirdi

Derviza Bayramı, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Kırım Derneği müzik ve dans topluluğu Cıyın Ansambli'nin icra ettiği renkli danslarla kutlandı. Özbekistan Kırım Tatar Avdet ekibi ile sahne alan Cıyın Ansambli, büyük beğeni topladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cıyın Ansambli Taşkent'te Kırım rüzgârı estirdi

Kırım Tatarlarının ve birçok Türk halkının ekinokstan hemen sonra kutladığı, "Hasat Bayramı" olarak da bilinen; bereketi sembolize eden Derviza Bayramı, Özbekistan'da coşkuyla kutlandı. 

CIYIN ANSAMBLİ'NİN DANSLARI İLGİ ODAĞI OLDU

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin müzik ve dans topluluğu Cıyın Ansambli, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 22 Eylül 2024 tarihinde sahne aldı. Kırım Derneği, Kırım Vakfı, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği ve Emel Kırım Vakfının katıldığı Derviza Bayramı'nda Cıyın Ansambli, geleneksel kıyafetleri ile gerçekleştirdiği Kırım Tatar danslarıyla büyük beğeni topladı. 

Cıyın Ansambli'nin başarılı performansına Özbekistan Kırım Tatar Avdet Derneği Kaytarma ekibi de eşlik etti. Kayratma, Ağır Ava ve Tım Tım gibi Kırım Tatarlarının geleneksel danslarını icra eden ekip, kutlama boyunca ilgi odağı oldu. 

DERVİZA BAYRAMI

Kırım Tatarları ve birçok Türk halkı için önemli bir bereket bayramı olan ve her yıl sonbahar ekinoksu sonrasında kutlanan, "Hasat Bayramı" olarak da bilinen Derviza Bayramı, tarımsal faaliyetlerin sona ermesini ve soğuk havaların yaklaşmasını simgelemekte.

Geçmişte, Türk toplulukları tarafından coşkuyla kutlanan Derviza’nın öncesinde, kadınlar evlerini ve bahçelerini temizleyerek bayrama hazırlanırlardı. Derviza, sabah dualarla başlar ve genellikle adak kesilirdi. Elek yuvarlanarak mahsulün kalitesi belirlenir; eleğin ters düşmesi iyi bir mahsul olacağına, düz düşmesi ise kötü bir mahsul olacağına işaret ederdi.

Yine Derviza kutlamalarında, geleneksel güreş ve at yarışları gibi çeşitli etkinlikler düzenlenirdi. Toplanma alanlarında yapılan panayırlarda, yerel halk bir araya gelir, birlikte eğlenir ve yarışmalara katılırdı. Kutlamaların en önemli unsurlarından biri olan danslar, topluluğun birliğini simgelerdi.

Derviza Bayramı aynı zamanda düğün sezonunun başlangıcını da simgelemekteydi. Ancak, günümüzde Hıdırellez kutlamalarının yaygınlığı, Derviza geleneklerini giderek azaltmış ve bu bayram unutulmaya yüz tutmuştur. 

Kırım Tatarları özelinde ise Derviza, tarihte kültürel kimliğin ve toplumsal dayanışmanın önemli bir parçası olmuştur.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.