SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da Ukrayna Bağımsızlık Günü etkinliği düzenlendi

Bursa Ukraynalılar Derneği, Bursa'da Ukrayna'nın bağımsızlığının 32. yılı münasebetiyle etkinlik düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2023 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2023 22:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bursa'da Ukrayna Bağımsızlık Günü etkinliği düzenlendi

Bursa Ukraynalılar Derneği, Bursa'da Ukrayna'nın bağımsızlığının 32. yıl dönümü münasebetiyle konser etkinliği düzenlendi. Bursa Ukraynalılar Derneğinin öncülüğünde düzenlenen etkinlik; Nilüfer Belediyesi, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şubesi, Kırım Ailesi’nin katkıları ile gerçekleştirildi. Ukrayna Bağımsızlık Günü'ne özel konser programı kapsamında, Ukrayna halk şarkıları ve Kırım Tatar geleneksel halk dansları icra edildi.

Etkinliğe Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi, Ukrayna Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar, Nilufer Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Halka İlişkiler Müdürü Sibel Özer ve çok sayıda diaspora Tatarları, Ukraynalılar katıldı. 

"KIRIM TATAR TÜRKLERİ OLARAK SİZLERİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Etkinliğin açılış konuşmasını, Kırım Gelişim Vakfı Bursa Şube Başkanı Haluk Yaşayanlar yaptı. Yaşayanlar konuşmasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdül Cemil Kırımoğlu, Kırım Tatar halkı ve Ukrayna Halkını selamlayarak, "Bugün, Sayın Zelenski ve Ukrayna halkımıza sesleniyorum! Bağımsızlık Günü'nüz kutlu olsun. Savaş bitene kadar yanınızda durmaya ve barışçıl, demokratik, huzurlu bir Ukrayna'nın inşası için diasporada yaşayan Kırım Tatar Türkleri olarak sizlerin sesi olmaya devam edeceğiz. Ukrayna halkı 24 Ağustos 1991'de seçimle bağımsız Ukrayna'yı inşa etmiştir. Bugün de, Rusya'nın yasa dışı saldırganlığına karşı sadece kendi vatandaşlarını ve sınırlarını savunmakla kalmıyor, Avrupa'yı da savunmaktadır" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'NIN TOPRAKLARINDA BARIŞ İKLİMİNE TEKRAR KAVUŞMASI

Yaklaşık iki senedir devam eden savaşın adil ve kalıcı bir barışla sona erdirilmesi gerekmektiğine dikkat çeken Yaşayanlar, "Savaşın sona ermesi ve Karadeniz havzasının yeniden huzur ve istikrara kavuşması sadece bölgeye değil tüm dünyanın huzuru için gereklidir. Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi yineliyor, bölgemizin en kısa zamanda barış iklimine tekrar kavuşmasını temenni ediyorum" dedi. 

Ardından Kırım Ailesi'nin kurucusu Anife Kurtseitova, Kırım Tatarca bir konuşma gerçekleştirdi. Etkinlik süresince dans gösterileri, müzik dinletileri yapıldı ve şiirler okundu.

UKRAYNA BAĞIMSIZLIK GÜNÜ

Rusya işgalci saldırılarını sürdürürken, Ukrayna güçlü direnişine devam ediyor. Ukrayna, 1991 senesinde SSCB'den ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. Bugün egemenliğini korumak için mücadele veren Ukrayna savaşın bir buçuk yılı geride kalırken Bağımsızlık Günü'nü kutluyor.
Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Parlamentosu 24 Ağustos 1991 tarihinde, Ukrayna’nın bağımsızlığını ilan eden belgeyi kabul etti ve 1 Aralık 1991 tarihinde düzenlenen referandumda Ukraynalıların yüzde 90’ı Ukrayna’nın bağımsızlığı için oy verdi. Bağımsız Ukrayna, bu yıl 32. yılını kutlayacak.

Mart 2014’te Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni işgal eden Rusya bir kaç ay sonra Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara destek vererek Donbas bölgesinde savaş başlattı. 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattı. Rus işgali şartları nedeniyle Bağımsızlık Günü ikinci kez savaşın gölgesinde kaydedilecek.

32 yıl önce kazandığı bağımsızlığını korumak için mücadele veren Ukraynalı siviller, aynı zamanda yaşam mücadelesi veriyor. Bugün daha anlamlı hale gelen Bağımsızlık Günü'nde olası Rus saldırısı yüzünden toplu kutlamalar yasaklanmış olsa pek çok Ukraynalı gururlu gününü yaşıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.