Zelenskıy: Zafer Planı Ukrayna'nın güçlenmesidir!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Amerika Birleşik Devletleri'nde verdiği bir röportajda Ukrayna'nın zafere sanıldığından daha yakın olduğunu belirterek Zafer Planı'nın önemini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 14:39
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve First Lady Olena Zelenska, 79. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna katılmak ve Amerikan siyasi liderlerine Zafer Planı'nı açıklamak için ABD'ye gitmişti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna'nın sesini duyurmak adına 23 Eylül 2024 tarihinde bir Amerikan kanalına röportaj verdi. Bu röportajında Zelenskıy, Rusya ile devam eden savaşta birçok kişinin düşündüğünden daha çok "sona yakın" olduklarını vurguladı. Aynı zamanda müttefiklerine de Ukrayna ordusunu güçlendirme çağrısında bulundu.

 “ZAFER PLANI UKRAYNA'NIN GÜÇLENDİRİLMESİDİR”

Zafer Planı'nı ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve başkan adayı Donald Trump'a sunmayı planlayan Zelenskıy, plan için "Zafer Planı, Ukrayna'nın güçlendirilmesidir." ifadelerini kullandı. Zafere ulaşma yolunda Ukrayna'nın müttefikleri tarafından sağlanacak desteğin de çok önemli olduğunu vurguladı. Konuşmasında “Barışa düşündüğümüzden daha yakın olduğumuzu düşünüyorum. Savaşın sona ermesine daha yakınız. Sadece çok güçlü olmalıyız, çok güçlü.” ifadelerine yer veren Zelenskıy, Batı silah sistemlerinin Rusya üzerinde kullanılması konusundaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini de vurguladı.

PUTİN KURSK OPERASYONUNDAN KORKUYOR!

Zelenskıy röportajında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kursk operasyonundan korktuğunu da ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

Bu doğru. Çok korkuyor. Neden mi? Çünkü halkı ve tüm topraklarını savunamayacağını gördü.

Son olarak Zelenskıy, Ukrayna'nın ancak güçlü bir pozisyonda olursa Putin'i savaşı durdurmaya zorlayabileceğini vurguladı. 

ZAFER PLANI

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Zafer Planı'nın henüz basına açıklamadığı ancak 5 maddeden oluştuğunu belirtmişti.

Henüz detay verilmeyen plan; "Güvenlik", "Jeopolitik konum", "Askerî destek", "Ekonomik destek" ve "Batı'dan gelen silahlara uygulanan sınırlamasına kaldırılması veya Batı'nın sağladığı silahlarla Rusya'daki askeri hedefleri vurma izni" maddelerini içeriyor.