Zelenskıy: Yaptırımlar Rusya'nın füze üretimini engellemiyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar için müttefik ülkelere teşekkür ederek yaptırım politikasındaki sorunlara dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2024 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2024 19:49
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların yüzde yüz yerine getirilmediğini ifade etti. İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nda bugün konuşma yapan Volodımır Zelenskıy, Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların etkinliğini değerlendirdi.

Volodımır Zelenskıy, “Rusya'nın füze üretimini bile engellemiyorlarsa, Rusya'ya yönelik yaptırımlarla veya ihracat kontrolleri bizi nasıl tatmin edebilir. Her Rus füzesinin içinden Batılı ülkelerde üretilen kritik ekipmanlar var. Her füzede onlarca bileşen var. Elbette ortaklara her yaptırım paketini için minnettarım. Ancak barışın yaklaşması, yaptırımlara yüzde 100 uymayı önemseyen herkes için bir ödül olacaktır" ifadelerini kullandı.

In my speech at the World Economic Forum today, I addressed three frequently asked and important questions: When will Russia’s war against Ukraine end? Is the Third World War possible? Is it time to negotiate with Putin? ???? pic.twitter.com/zvk1zo3iLw

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 16, 2024

"PUTİN NÜKLEER SANTRALİ ELE GEÇİREN TEK TERÖRİST!"

Rusya'nın işgali altında olan Zaporijjya Nükleer Santrali'ni Putin'in dünyada bir nükleer santrali ele geçiren tek terörist olduğuna dikkat çeken Zelenskıy, "Rus nükleer endüstrisinin hâlâ yaptırım altında olmaması Batı'nın açık bir zayıflığıdır" dedi.

DAVOS'TA DÜNYA EKONOMİK FORUMU BAŞLADI

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 1971 yılında İsviçreli-Alman bir ekonomist ve profesör olan Klaus Schwab tarafından siyasi, sosyal ve ekonomik konularda küresel işbirliğini teşvik etmek amacıyla kuruldu. Merkezi Cenevre yakınlarında bulunan ve kar amacı gütmeyen bu uluslararası kuruluşun amacı, kamu ve özel sektörleri bir araya getirerek küresel sorunlara çözüm bulmak için beyin fırtınası yapmak. Davos kasabası ise WEF'in elli yıl önceki ilk toplantısına ev sahipliği yapmasıyla birlikte, her sene, yıllık toplantının merkezi haline geldi. Hatta Dünya Ekonomik Forumu bile Davos adıyla anılmaya başlandı. Zirvede gündemin ana başlıkları arasında Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş ve Ukrayna'ya dünya ülkelerinin desteği yer alıyor.

UKRAYNA BARIŞ FORMÜLÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 15 Kasım 2022’de katıldığı G20 Zirvesi'nde 10 maddeden oluşan Ukrayna Barış Formülü'nü sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, G20 Zirvesi'nde önerdiği barış formülünde; radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit etmesi konusunda belge imzalanması gibi başlıklardan söz etmişti.