Zelenskıy: Ukrayna, toprak bütünlüğünün tekrar sağlanması için mücadele veriyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ülkesinin toprak bütünlüğünün tekrar sağlanması için mücadele verdiklerini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2023 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2023 17:58
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, "Ukrayna Birlik Günü" dolayısıyla görüntülü mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü için halkın birlik olmasının önemine değinerek "Gerçek birlik sağlanamazsa bağımsızlık kaybedilir." dedi.

Rusya'nın 24 Şubat 2022 itibarıyla Ukrayna'nın ana karasına yönelik işgal girişimi başlattığını anımsatan Zelenskıy, ülkesinin toprak bütünlüğünün tekrar sağlanması için mücadele verdiklerinin altını çizdi.

"TÜM UKRAYNA ZEFERİN SESİNİ DUYACAK"

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ayrıca Ukrayna halkının bugün ülkenin her bölgesini savunmak için savaştığını belirterek şu ifadelere dikkat çekti:

"Bu sadece iki kıyının birleşmesi değil, milyonlarca insanın birliğidir. Bu, tüm topraklarımızın birliğidir. Biz hep birlikte kazanacağız ve tüm Ukrayna zaferin sesini duyacak. Ukrayna, güçlü olduğu için bütündür, bütün olduğu için güçlüdür." 

UKRAYNA BİRLİK GÜNÜ

Ukrayna Birlik Günü (Den Sobornosti); 1918’de kurulan Ukrayna Halk Cumhuriyeti (UNR) ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlı topraklarda kurulan Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti (ZUNR) arasında aynı yılın aralık ayında Fastov şehrinde imzalanan ve “Zluka” (birleşme) olarak adlandırılan birlik anlaşmasının, 22 Ocak 1919’da Kıyiv Sofiyska Meydanı'nda beyan edilmesi anısına kutlanıyor.

Kıyiv'den Lviv'e milyonlarca Ukraynalının Birlik Günü'nü kutlamak için el ele verdiği Zluka Yasası'nın ilanının 71. yıl dönümü dolayısıyla 21 Ocak 1990'da vatansever güçler tarafından düzenlenen "yaşayan zincir" Ukrayna halkının birlik ve iradesinin özgürlüğü için bir tezahür oldu. 

O zamandan beri Ukrayna'da defalarca Ukrayna halkının birliğini simgeleyen "canlı zincirler" oluşturuldu ve Birlik Günü her yıl eyalet düzeyinde kutlanıyor.