Zelenskıy, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek veren Türkiye'ye teşekkür etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul'da baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Türkiye'ye Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemesinden ötürü teşekkürlerini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2023 00:12
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2023 00:12
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün resmi ziyaret kapsamında İstanbul'a geldi. Erdoğan ve Zelenskıy arasında Vahdettin Köşkü'nde ikili görüşme yapıldı. Ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Görüşmenin sona ermesinin ardından liderler, ortak basın toplantısında konuştu. Liderlerin baş başa ve heyetler arası görüşmesi toplamda 2.5 saat sürdü.

Türkiye Cumhuriyeti ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki son durum görüşüldü. Ayrıca, liderlerin görüşmesinde Tahıl Koridoru Anlaşması dahil olmak üzere küresel ve bölgesel meseleler konuşuldu.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI ZELENSKIY'DEN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, müzakere edilen konu başlıkları hakkında bilgi verdi. Zelenskıy, görüşmede, Karadeniz'e yönelik hem bölgesel hem de Avrupa açısından güvenlik politikalarının müzakere edildiğini bildirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan desteği için teşekkür eden Zelenskıy, toplantıda Ukrayna'nın barış formülünün konuşulduğunu aktardı. Öte yandan, Türkiye ve Ukrayna cumhurbaşkanları, 11-12 Temmuz 2023 tarihinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO Liderler Zirvesi'nde gündeme gelecek olan konuları müzakere etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Türkiye'nin arabuluculuk rolünü üstlendiği Tahıl Koridoru Anlaşması'nın korunması ve geliştirilmesi yönünde görüşmelerin yapıldığını aktardı.

Türkiye ????????????????. Meeting with President Recep Tayyip Erdoğan @RTErdogan. Very important negotiations. Security – both in our Black Sea region and Europe in general. I am grateful for the support of Ukraine's territorial integrity and sovereignty. Peace Formula. Protection of our… pic.twitter.com/FfsniYKZ7q

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 7, 2023

UKRAYNA'NIN BARIŞ FORMÜLÜ NEDİR?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın barış formülüne ilişkin 10 maddelik önerisinde şunlar yer alıyor:

"radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı'nın uygulanması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması"