Zelenskıy: Rusya ve İran terör devleti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresinde konuştu. Zelenskıy "İran Rusya'ya altyapımızı tehdit eden yüzlerce öldürücü dron gönderdi. Böylece bir terörist diğerini bulmuş oldu" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2022 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2022 13:27
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ABD'deki ziyareti kapsamında, ABD Kongresini ziyeret etti. Zelenskıy, kongerede Cumhuriyetçiler ve Demokratların katıldığı bir oturumda üyelere hitap etti. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin başkanlığındaki oturumda, kongre üyeleri Zelenskıy'ı uzun süre ayakta alkışlayarak karşıladı.

"RUS TİRANLIĞI ÜZERİMİZDEKİ KONTROLÜNÜ KAYBETTİ"

İşgalci Rusya'nın barbarlığına değinen Zelenskıy, "Rus tiranlığı üzerimizdeki kontrolünü kaybetti. Bir daha asla zihinlerimizi etkileyemeyecek. Bu mücadele çocuklarımız ve torunlarımızın nasıl bir dünyada yaşayacaklarına karar verecek" ifadesine yer verdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgal girişimini hatırlatan Zelenskıy, bütün insanların zihninde Rusya’ya galip geldiklerini vurgulayarak, "Tüm olumsuzluklara rağmen Ukrayna düşmedi. Ukrayna yaşıyor. Rusya’yı geri püskürtüyor" dedi. Ukrayna'ya destek veren ABD'lilerin ve Avrupalıların da bu savaşta bir zafer elde ettiğini ifade eden Zelenskıy, "İşte bu nedenle Avrupalılar şu an her zamankinden daha güçlü" ifadelerini kullandı.

"BİR TERÖRİST DİĞERİNİ BULDU"

İşgalci Rusya'yı "terör devleti" olarak tanımlayan Zelenskıy, Rusya'dan barışa yönelik adım atmasını beklemediklerini belirterek Rusya'nın yaptıklarının bedelini ödemesi gerektiğini ifade etti. Zelenskıy ayrıca, "Rusya bu soykırım politikasında kendisine bir müttefik buldu: İran. İran Rusya'ya altyapımızı tehdit eden yüzlerce öldürücü dron gönderdi. Böylece bir terörist diğerini bulmuş oldu. Diğer müttefiklerimize saldırmaları ise an meselesi" diyerek İran rejiminin bu savaşta işgalci Rusya'ya destek sağladığına dikkat çekti.

ZELENSKIY’DEN BARIŞ ZİRVESİ TEKLİFİ

Ukrayna’nın 10 maddelik barış formülü tekliflerini Biden ile görüştüklerini ifade eden Zelenskıy, "Bunları ortak güvenliğimizi önümüzdeki on yıllar boyunca garanti altına almak için uygulamalıyız" dedi. Bu kapsamda bir barış zirvesi düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Zelenskıy barış zirvesi teklifinde bulundu. Zelenskıy ayrıca önerdikleri barış formülünü Biden’ın da desteklemesinden memnuniyet duyduğunu aktardı.

ZELENSKIY'DEN ABD KONGERSİNE UKRAYNA BAYRAĞI

Konuşmasının sonunda Zelenskıy, Ukrayna'ya verdikleri desteğe teşekkür mahiyetinde, doğu Ukrayna’daki cephe hattı Bahmut’ta kendisine verilen ve üzerinde Ukrayna askerlerinin imzası bulunan Ukrayna bayrağını temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'ye hediye etti.