Zelenskıy: Rusya hiçbir dine ve inanca saygı duymuyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, işgalci Rusya’nın düzenlediği hava saldırısında Kıyiv’deki Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine ait cami ve İslam Kültür Merkezi'nin zarar gördüğünü dünyaya duyurarak, “Bu tür barbarca eylemlerin modern dünyamızda yeri yoktur.” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 11:54
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), işgalci Rusya’nın düzenlediği hava saldırısında zarar gören Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine ait cami ve İslam Kültür Merkezi'nin görüntülerini paylaşarak, “Rusya manevi ve insani değerleri hor görüyor, hiçbir dine ve inanca saygı duymuyor.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 2 Eylül sabah saatlerinde yaptığı açıklamada işgalci Rusya’nın 1 Eylül’ü 2 Eylül’e bağlayan gece ve sabah saatlerinde Ukrayna’ya karşı toplamada 23 farklı tip füze ve 23 kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullandığını aktardı.

Saldırıda zarar gören Kıyiv’deki Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine ait cami ve İslam Kültür Merkezi'nin görüntülerini paylaşan Zelenskıy, şu ifadelere yer verdi:

Bu, bu sabah başkentimize düzenlenen Rus füze saldırısında ağır hasar gören Kıyiv’deki camilerden biri ve ona bağlı İslam Kültür Merkezi. Rusya manevi ve insani değerleri hor görüyor, hiçbir dine ve inanca saygı duymuyor. Ukrayna halkına yönelik yıkıcı kampanyasını durdurmuyor, tüm topluluklarımızı ve hatta kutsal ibadethanelerimizi yok etmeye çalışıyor. Dünya, Rusya'nın başlattığı savaşının yalnızca Ukrayna'ya karşı değil, aynı zamanda insanlığa, insan onuruna ve hayatına karşı olduğunu görmeli. Bu tür barbarca eylemlerin modern dünyamızda yeri yoktur. Bunlar güçlü bir şekilde kınanmalı ve uluslararası toplum tarafından kararlı bir eylemle karşılanmalıdır.

Zelenskıy, dünyanın Rus saldırganlığına karşı çıkması ve Barış Formülü ile BM Şartı'na dayalı adil bir barışın yeniden sağlanmasını talep etmek için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

KIRIM MÜFTÜLÜĞÜNE BAĞLI CAMİ TAHRİP EDİLDİ

???? Rusya Kıyiv'de Kırım Müftülüğüne ait camiyi vurdu! ???? Rusya'nın Kıyiv'e gerçekleştirdiği 2 Eylül tarihli hava saldırısında Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine ait cami ve İslam Kültür Merkezi zarar gördü. pic.twitter.com/H2YmaBjZkW

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 2, 2024

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, başkente düzenlenen büyük çaplı hava saldırısında Kırım Özerk Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresine ait cami ve İslam Kültür Merkezi'nin tahrip edildiğini bildirdi. 

Tahrip edilen binanın fotoğraflarını paylaşan Çubarov, “Cami başta olmak üzere İslam Kültür Merkezi'nin binasının onarılması gerekecek. Kırım Müftüsü Yardımcısı Süleyman Hayrullayev can kaybının yaşanmadığını bildirdi. Bu Rusya'nın mutlak kötülük ülkesi olduğunun bir başka kanıtıdır.” açıklamasında bulundu.