Zelenskıy, Rüstem Umerov'u Ukrayna Savunma Bakanı olarak resmen aday gösterdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bu akşam yayımlanan ulusa sesleniş konuşmasında, yeni dönemde Ukrayna Savunma Bakanı olarak Rüstem Umerov'u görmek istediğini resmen açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2023 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2023 11:17
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un yakın bir zamanda görevden alınacağı ve Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov'un bu göreve getirileceği geçen hafta gündeme gelmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bu akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında resmen Rüstem Umerov'u aday göstereceğini açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, mevcut bakan Oleksiy Reznikov'u görevden almaya karar verdiğini ve bu göreve Ukrayna Varlık Fonu Başkanı Rüstem Umerov'un getirilmesini önerdiğini duyurdu. Ukrayna Parlamentosunda gelen hafta içinde, Zelenskıy'ın önerdiği ismin göreve getirilmesi için oylama yapılacak.

"ARTIK BAKANLIĞIN BAŞINA RÜSTEM UMEROV GEÇMELİ"

Rüstem Umerov'u Ukrayna Savunma Bakanı olarak önerdiği konuşmasında Cumhurbaşkanı Zelenskıy şunları ifade etti:

"Ukrayna Savunma Bakanını değiştirmeye karar verdim. Oleksiy Reznikov, 550 günden fazla süren tam kapsamlı bir savaşı yaşadı. Bakanlığın hem orduyla hem de bir bütün olarak toplumla yeni yaklaşımlara ve başka etkileşim biçimlerine ihtiyacı olduğuna inanıyorum.

Artık bakanlığın başına Rüstem Umerov geçmeli. Ukrayna Parlamentosu bu kişiyi iyi tanıyor ve Umerov'un ayrıca tanıtılmasına gerek yok. Parlamentonun bu adaylığı desteklemesini bekliyorum. Sonbahar güçlenme zamanıdır"

Zelenskıy, Rüstem Umerov'u #Ukrayna Savunma Bakanı olarak resmen aday gösterdihttps://t.co/cfO2wJNCjf pic.twitter.com/Oir61rCQCF

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 3, 2023

UKRAYNA'DA İLK KEZ BİR KIRIM TATARI SAVUNMA BAKANI OLACAK

Ukrayna Milletvekili Yaroslav Jeleznyak, 31 Ağustos 2023 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un yakın zamanda görevden alınacağını ve Ukrayna Varlık Fonu Başkanı Rüstem Umerov'un Savunma Bakanı olarak atanacağını belirtmişti.

Ukrayna Parlamentosu, savunma bakanını Ukrayna Cumhurbaşkanının teklifi üzerine atıyor ve görevden alabiliyor. Parlamentoda yapılan oylamaya göre yeni bakan belirlenecek. Eğer, oylamada yeterli çoğunluk sağlanırsa Ukrayna'da ilk kez bir Kırım Tatarı Savunma Bakanı olacak.

RÜSTEM UMEROV KİMDİR? Rüstem Umerov'un ailesi, 18 Mayıs 1944'te tüm Kırım Tatar halkıyla beraber Kırım'dan Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle sürgün edildi. Bu vahim olay tarihe, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı olarak geçti. Umerov, ailesinin sürgün edildiği Özbekistan'da 1982 yılında dünyaya geldi.

Ailesinin sürgünden vatan Kırım'a dönmesiyle Rüstem Umerov, liseyi Bahçesaray’da okudu. Ardından, Kıyiv Ulusal Yönetim Akademisinde eğitim aldı. 5. ve 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi olarak seçildi. 2007 yılından beri Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanlığını yürütüyor.

Rüstem Umerov, Kırım Milli Varlık Vakfının kurucusu ve Mütevelli Heyeti üyesidir. 2019 yılında yapılan seçimlerde Golos (Ses) Partisinden milletvekili seçilerek Ukrayna Parlamentosuna girdi.

Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Yetkilisi olan Umerov, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekun işgal girişiminden sonra iki ülke arasında yapılan müzakerelere katılan Ukrayna heyetinde yer aldı. Umerov, Kırımlı siyasi tutsaklar ve savaş esirlerinin takasında kilit rol oynadı. 

Ağustos 2021'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından 3. Derece Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. 7 Eylül 2022’de parlamento, Umerov’u Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olarak atadı.