Zelenskıy, NATO üyeliği daveti çağrısında bulundu

17 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen Avrupa Birliği Zirvesi'nde Avrupalı liderlere Zafer Planı'nı sunan Zelenskıy, Ukrayna'nın NATO'ya katılım daveti alması ve uluslararası desteğin sağlanması için çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 17:48
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 17 Ekim 2024 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen Avrupa Birliği Zirvesi'nde Avrupalı liderlere Zafer Planı'nı sundu. Zirvenin ardından basın açıklamasında bulunan Zelenskıy, Ukrayna'nın NATO'ya katılım daveti alması ve uluslararası desteğin sağlanması yönüne dikkat çekti.

ZELENSKIY, NATO DAVETİ İSTEĞİNİ YİNELEDİ

Zelenskıy, ülkesinin silah ihtiyacı olduğu kadar NATO üyeliğine de ihtiyacı olduğunu, "NATO'ya üyelik umudunun ülkenin ihtiyaç duyduğu silahlar kadar değerli olduğu" şeklinde ifade etti. Zelenskıy, konuyla ilgili "Bu sinyali alırsak yalnız olmadığımızı hissedeceğiz. Bize savaşı durduracak bir sinyal verin. Ruslara savaşı durdurma sinyali verin." ifadelerini kullandı.

Ülkesinin NATO üyeliğinin hemen gerçekleşmeyeceği bilincinde olan Zelenskıy, atılması gereken ilk adımın Ukrayna'nın bir gün NATO üyesi olacağı gerçeğini bildiren bir davet olması gerektiğini belirterek NATO üyeliğinin gerçekleşmesinin ancak savaştan sonra olabileceğinin farkında olduğunu kaydetti. Zelenskıy, savaşın bitiminin ve adil barışın sağlanmasının NATO üyeliğine bağlı olduğunu ise, "Ukrayna ne kadar erken NATO üyesi olursa adil bir barış o kadar erken sağlanır." sözleriyle açıkladı.

ZAFER PLANI'NDA NATO VAR!

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 16 Ekim 2024 tarihinde Ukrayna Parlamentosu Genel Kuruluna Zafer Planı’nı sunmuştu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Zafer Planı’nında ilk maddenin jeopolitik konusunu kapsadığını belirtmişti. Bu maddenin Ukrayna’nın NATO’ya davetini kapsadığını kaydeden Zelenskıy, bunun ortak devletlerin kararlılığının kanıtı olacağını ve müttefiklerin Ukrayna'yı güvenlik mimarisinde nasıl gördüklerini göstereceğini ifade etmişti. Zelenskıy, “Şu an yapılan üyelik daveti müttefiklerin kararlılığından başka bir şey gerektirmiyor.” demişti.

Cumhurbaşkanı, "Artık Ukrayna'yı NATO'ya davet etme gerçeği barış için gerçekten temel hâle gelebilir. NATO üyeliğinin bugünün değil geleceğin meselesi olduğunu anlıyoruz. Putin'in jeopolitik hesaplarının boşa gittiğini görmesi gerekiyor. Ruslar da çarlarının jeopolitik olarak dünyaya karşı kaybettiğini görmeli." şeklinde konuşmuştu.