Zelenskıy: Hindistan Başbakanı Modi savaşının sonunu etkileyebilir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, verdiği bir röportajda Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin süregelen savaşın sonunu etkileyebileceğini belirterek Modi'ye çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2024 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2024 13:02
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 28 Ekim 2024 tarihinde verdiği röportajda Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin süregelen Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sonunu etkileyebileceğini vurguladı. Hindistan'ın ve Başbakan Modi'nin 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana süregelen savaşı sonlandırmak için yapılacak barış müzakerelerinde etkili olabileceğini belirten Zelenskıy, konuyla ilişkili olarak "Modi, nüfus, ekonomi, nüfuz ve etki açısından gerçekten çok büyük bir ülkenin başbakanıdır. Başbakan Modi, Ukrayna savaşının sonunu etkileyebilir. Bu, onun herhangi bir çatışmadaki muazzam değeridir. Bu, Hindistan'ın muazzam değeridir." ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKAN MODİ BUNU GERÇEKTEN YAPABİLİR"

Cumhrubaşkanı Zelenskıy, Times of India gazetesine verdiği röportajının devamında Hindistan'ın müzakere sürecine katılımı konusundaki düşüncelerini de aktardı. Hindistan'ın barış konusunda adım atabileceğini ve Başbakan Modi'nin bunu gerçekten yapabileceğini vurgulayan Zelenskıy, barış sürecinin yalnızca Ukrayna'nın formatına göre ilerleyebileceğini belirterek Barış Zirvelerinin gerçekleştirildiği platforma vurguda bulundu.

ZELENSKIY, MODİ'Yİ HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRDI

Ukrayna'daki 24 Şubat 2022 tarihinden beri devam eden topyekûn saldırıları sonlandırmaya hazır olduğunu belirten Başbakan Modi'yi söylemlerinin yanı sıra eyleme de geçmeye çağıran Zelenskıy, "Modi gerçekten çok büyük bir ülkenin başbakanı. Böyle bir ülke sadece savaşın sonunu istiyoruz diyemez. Başbakan Modi savaşın sonunu etkileyebilir. Rus ekonomisinin engellenmesi, ucuz enerji kaynaklarının engellenmesi, Rusya'nın savunma sanayi alanlarının engellenmesi, Moskova'nın bize karşı savaş açma kapasitesinin azalmasına yol açacaktır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı aynı zamanda Rusya'ya kaçırılan Ukraynalı çocukların geri getirilmesi konusuna da değindi. "Putin'i Ukraynalı çocukları geri getirmeye zorlayabilirsiniz." diyen Zelenskıy, Başbakan Modi'ye en az bin Ukraynalı çocuğun geri getirmesi noktasında devreye girmesi çağrısında bulundu.

MODİ'NİN İLK UKRAYNA ZİYARETİ

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ilk Ukrayna ziyaretini 23 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirdi. Modi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile bir araya gelmişti. Modi, görüşmede  Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş hakkında değerlendirmede bulunduklarını kaydederek barışçıl bir çözümün önemine dikkat çekmişti. Görüşme sonucunda Ukrayna ile Hindistan arasında dört belge imzalamıştı. İki ülke; tıp alanını, tarımsal iş birliğini, insani ilişkileri ve kültürü kapsayan dört belge üzerinde anlaşmaya varmıştı.