Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki yangın durdu

İki buçuk yıldır Rus işgali altında bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijjya Nükleer Santralinde dün akşam çıkan yangının durduğu aktarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2024 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2024 12:20
https://www.qha.com.tr/

Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergiy Lısak, Rus işgal güçlerinin Zaporijjya Nükleer Santralinde dün akşam saatlerinde başlayan yangının durduğunu bildirdi. 

Rus işgal güçlerinin kontrolünde olan Zaporijjya Nükleer Santrali, Dnipropetrovsk bölgesine bağlı Nikopol ve Marganets kentlerinin karşısında Dnipro Nehri’nin sol kıyısında bulunuyor. 

Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergiy Lısak, bu sabah yaptığı açıklamada, “Zaporijjya Nükleer Santralindeki yangın durdu. Nikopol’deki radyasyon seviyesi normal. Durumu takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

PATLAMA SESLERİ ARDINDAN YANGIN

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) dün yaptığı açıklamada, UAEK uzmanlarının, akşam saatlerinde duyulan çok sayıda patlamanın ardından Zaporijjya Nükleer Santralinin kuzey bölgesinden gelen yoğun koyu dumana tanık oldukları belirtildi.

Ayrıca, olayın boyutunu ve olası nedenini tespit etmek için UAEK Zaporijjya Destek ve Yardım Misyonu görevlilerin, hasarı değerlendirmek üzere soğutma kulesine derhal erişim talebinde bulunduğu aktarıldı.

“RUSYA ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ DÜNYAYA ŞANTAJ YAPMAK İÇİN KULLANIYOR”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus işgal güçlerinin Zaporijjya Nükleer Santralinde yangın çıkardığını duyurarak ilgili görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaştı. Açıklamasında Zelenskıy, “Şu anda radyasyon göstergeleri normal. Ancak Rus teröristler nükleer santralin kontrolünü ellerinde tuttukları sürece durum normal değil ve olamaz. Zaporijjya Nükleer Santraline el koyduğu ilk günden itibaren Rusya, bunu yalnızca Ukrayna'ya ile tüm Avrupa'ya ve tüm dünyaya şantaj yapmak için kullanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

2 buçuk yıldır Rus işgali altında bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijjya Nükleer Santralinde yangın çıktı pic.twitter.com/yeRkbQq2FN

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 12, 2024

SANTRAL, MART 2022'DEN BERİ RUS İŞGALİ ALTINDA 

Rus işgal güçleri, 4 Mart 2022 tarihinde tüm uluslararası normları ihlal ederek Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Rusya, santrale asker ve askeri teçhizat yerleştirerek nükleer santrali kalkan olarak kullanıyor.