Yermak: Türk tarafının, Rus işgaline karşı mücadele eden Kırım Tatar siyasi tutukluların serbest bırakılması için gösterdiği tüm çabalara değer veriyoruz

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, AA Görüş için “Ukrayna için adil bir barış: Türkiye'nin rolü ve Küresel Barış Zirvesi” başlıklı yazı kaleme aldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 20:44
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 20:44
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Anadolu Ajansı (AA) Görüş’e Ukrayna'da barış sürecini ve Türkiye'nin rolünü değerlendirdi. Yermak’ın AA Görüş’te 4 Haziran 2024 tarihinde “Ukrayna için adil bir barış: Türkiye'nin rolü ve Küresel Barış Zirvesi” başlıklı yazısı yayımlandı. 

“TÜRKİYE, UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKMEKTEDİR”

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak kaleme aldığı yazıda “Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemektedir. Karadeniz Tahıl Girişimi'nin 2022-2023 yıllarında başarılı olmasına aktif olarak katkıda bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukraynalı esirlerin serbest bırakılmasına bizzat yardımcı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

RUSYA, YARIMADADAKİ BASKISINI GİDEREK ARTIRIYOR

Türkiye’nin Kırım Tatarlarının haklarını aktif şekilde savunduğuna dikkat çeken Yermak, “Türk tarafının Kırım'ın Rus işgaline karşı mücadele eden Kırım Tatar siyasi tutukluların Rus hapishanelerinden serbest bırakılması için gösterdiği tüm çabalara çok değer veriyoruz. Ne yazık ki birçoğu hala esaret altında. Rusya ise yarımadadaki baskısını giderek artırıyor.” dedi.

Yermak, Türkiye’nin her zaman barıştan ve uluslararası hukuktan yana olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna'nın barış girişimlerini ilk aşamalarda destekleyen ve bunların uygulanmasına aktif olarak katkıda bulunan ülkeler arasında yer almıştır. Bunlar için son derece dostane ve verimli ilişkilere sahip olduğumuz Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibine minnettarız. Türkiye Cumhuriyeti’ni 15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre'de düzenlenecek olan Küresel Barış Zirvesi'nde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız.”

Ayrıca Yermak, Küresel Barış Zirvesine 160’tan fazla ülkenin davet edildiğine dikkat çekerek Türkiye’nin Çin ve Brezilya gibi ülkeleri de bu sürece dahil edebileceğini söyledi.

BİRİNCİ KÜRESEL BARIŞ ZİRVESİ İSVİÇRE’DE YAPILACAK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba (Dmitro Kuleba), 19 Mart 2024 tarihinde video konferans yoluyla düzenlediği uluslararası basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kuleba, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nın “barış formülünün” halihazırda geçerli olan en gerçekçi plan olduğunu vurgulamıştı. Kuleba, toplantıda Ukrayna’nın İsviçre ev sahipliğinde "Birinci Küresel Barış Zirvesi" düzenleyeceğini duyurmuştu. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 26 Mayıs 2024 tarihinde dünya liderlerine seslendiği bir video mesaj yayımlamıştı. Zelenskıy, Rusya’nın 23 Mayıs 2024’te Harkiv’e saldırısı sonucu yerle bir ettiği matbaadan seslenmişti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, video mesajında 15-16 Haziran’da yapılacak  Küresel Barış Zirvesi'ne katılması için ABD Başkanı Joe Biden'a ve Çin Başkanı Şi Cinping’e çağrıda bulunmuştu.  Zelenskıy, “BM Şartı'nın da bu kitaplar gibi yakılmasını istemiyoruz.” demişti.