AB'nin Ukrayna yardımları 118 milyar avroya ulaştı

Avrupa Komisyonu İcra Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Avrupa Parlamentosu genel oturumunda Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları ve AB'nin sağladığı yardımı değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2024 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 16:13
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Komisyonu İcra Başkan Yardımcısı Valdis  Dombrovskis, 17 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşen Avrupa Parlamentosu genel oturumunda yaptığı konuşmada Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıları boyunca Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya sağladığı yardım hakkında açıklamada bulundu.

Avrupa'nın Rusya'nın sürdürdüğü savaş faaliyetleri karşısında birlik olması gerektiğini vurgulayan Başkan Yardımcısı Valdis  Dombrovskis, Rusya'nın eylemlerinin uluslararası hukukun ihlali olduğunun ve Avrupa güvenlik mimarisine bir meydan okuma niteliği taşıdığının altını çizdi. Yardımcı; Ukrayna'nın gösterdiği mücadelenin aslında Avrupa'nın mücadelesi olduğunu belirtirken, Putin'in durdurulmaması durumunda diğer AB üye devletlerine saldırmaya başlayabileceğini de ifade etti.

Rusya'nın Ukrayna enerji kaynaklarına ve alt yapısına karşı gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda Ukrayna'nın zor bir kış geçireceğini ifade eden Dombrovskis, AB üye devletlerinin bu süreçte Ukrayna'ya kaynak ve yardım seferber ederek gerekli yardımları sağlayacaklarını belirtti. Konuşmasında AB tarafından yapılan toplam yardımın 118 milyar avroya ulaştığını ifade etti. Bu miktarın yaklaşık 14 milyar avrosunun AB Ukrayna Fonu kapsamında teknik yardımlar için, 25,2 milyar avronun Ukrayna'yı ayakta tutmak ve reformları kolaylaştırmak için, 17 milyar avronun savaştan kaçanlara destek için AB üye devletlerine verildiğini, 12,2 milyar avronun ise AB üye devletlerinin sağladığı hibeleri içerdiğini açıkladı.

Ayrıca Dombrovskis, Avrupa Komisyonunun Ukrayna'ya  50 milyar dolar tutarında finansman sağlanması yönündeki G7 kararının uygulanması üzerinde çalıştığını bildirdi. Sağlanacak finansmanın ise Rus varlıklarının dondurulmasıyla elde edilecek gelir tarafından destekleneceğini belirtti.