Umerov: ABD seçimlerinin sonucu ne olursa olsun Ukrayna çözüm bulacaktır

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, ABD başkanlık seçimlerinin sonucu ne olursa olsun Ukrayna’nın savaş alanında çözüm bulacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2024 11:01
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı ve Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı Donald Trump’ın seçilme olasılığını değerlendirdi. Umerov, Trump’ın kazanıp Ukrayna için hayati önem taşıyan Amerikan desteğini tehlikeye atsa bile ülkesinin, işgalci Rus ordusuna karşı koymanın bir yolunu bulacağını ifade etti.

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, ABD’nin Colorado eyaletinde düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu'na dün çevrimiçi olarak katılarak yaptığı konuşmada, “ABD liderliğine inanıyoruz ve Amerika'nın ortaklarının ve müttefiklerinin de güçlü olmasını istediğine inanıyoruz." dedi.

"SONUÇ NE OLURSA OLSUN ÇÖZÜM BULACAĞIZ"

"Bu aşamada savaş alanına odaklanacağız" şeklinde konuşan Umerov, ABD seçimlerinin sonucu ne olursa olsun Ukrayna’nın savaş alanında çözüm bulacağını vurguladı.

Umerov, Ukrayna'nın seferberlik çabalarını genişlettiğini ve topraklarını geri almak için mücadeleye devam edeceğini kaydetti.

Savunma Bakanı, Mart 2022’de Rusların işgal ettiği Zaporijjya Nükleer Santrali'nin geri alınmasının Ukrayna’nın hedefleri arasında yer aldığını aktardı.

Rusya’ya ait hava üsleri ve diğer askerî hedefleri vuramazsa Ukrayna'nın Rus ordusunun şehirlerine ve sivil altyapısına yönelik saldırılarını durduramayacağını vurgulayan Umerov, “Şunu yüksek sesle söylemek istiyoruz: Ukrayna'daki sivilleri vurmasınlar diye askerî hedeflere odaklanıyoruz." ifadelerini kullandı.

TRUMP’IN UKRAYNA TUTUMU

Başkanlık seçimleri kampanyası çerçevesinde ABD Başkanı ve Demokratların adayı Joe Biden ile geçtiğimiz günlerde yapılan bir açık oturumda Trump, başkanlığı devralmadan önce savaşı bitirebileceğini ileri sürmüştü. Ancak bunu tam olarak nasıl yapacağını belirtmedi. Trump, sık sık benzer açıklamalar yapıyor, nüfuzuyla övünüyor ama hiçbir zaman ayrıntıya girmiyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD merkezli Politico gazetesi, Trump'ı destekleyen iki ulusal güvenlik uzmanına atıfta bulunarak hazırladığı haberde, Trump'ın NATO'nun doğuya, özellikle de Ukrayna ve Gürcistan'a doğru genişlememeyi kabul edeceği bir anlaşmaya varma olasılığını düşündüğünü ve halihazırda Putin ile Moskova'nın Ukrayna topraklarının hangi kısmını kendisine alabileceği konusunda müzakereler yaptığını iddia etti.

Bilindiği gibi Trump, Ukrayna’ya yapılan yardımları en çok eleştiren Cumhuriyetçi Senatör James David Vance’i başkan yardımcısı adayı olarak seçti.

Nisan ayında Vance, Ukrayna'ya askerî yardım sağlanmasına karşı oy kullanmıştı.