Ukraynalı şirketler millî muharip uçak KAAN'ın geliştirilmesinde yer alıyor

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna-Türkiye İlişkileri brifinginde Ukraynalı şirketlerin KAAN savaş uçağının geliştirilmesinde rol aldığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 20:59
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 20:59
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 10 Temmuz 2024 tarihinde Ukraine Media Center'da düzenlenen "Ukrayna-Türkiye İlişkileri: İşbirliği, Yardım, Mevcut ve Gelecek İnisiyatifler" konulu brifingde, Ukraynalı şirketlerin yeni nesil Türk beşinci nesil savaş uçağı KAAN'ın geliştirilmesinde yer aldığını söyledi.

BÜYÜKELÇİ AÇIKLADI

Büyükelçi Bodnar, "Ukraynalı şirketler, KAAN savaş uçağının geliştirilmesinde yer alıyorlar. Bu uçak için motor ve çeşitli bileşenlerin geliştirilmesinde de rol oynuyorlar. Güvenlik açısından şu an için detayları açıklamıyoruz." dedi. Bu iş birliğinin umut verici olduğunu belirten Bodnar, uçağın Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildikten sonra Ukrayna Hava Kuvvetlerinin de ilgisini çekebileceğini söyledi. Bodnar, "Bu iş birliği, Baykar Makinanın yeni fabrikasının üreteceği yeni insansız hava araçlarının Ukrayna'da üretilmesini de içerebilir." şeklinde konuştu.

Bodnar, bugün Baykar Makinanın ve devlet şirketi TUSAŞ (TAI) gibi iki büyük Türk şirketinin, İHA'larda kullanılmak üzere Ukraynalı şirketlerden jet ve turbojet motorları satın aldığını vurguladı. Büyükelçi, "Ayrıca, helikopter motorlarının tedariki için ayrı bir proje var. Bu projede, Ukraynalı şirketler 'Motor Sich' ve 'Ivchenko Progress' ana ortaklar olarak öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.