Ukraynalı savaş esirlerine yapılanlar kan dondurdu!

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (OHCHR) Rusya’nın Ukraynalı savaş esirlerine yaptığı zulme ilişkin bir rapor hazırladı.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 17:18
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna'ya yönelik olarak yürüttüğü topyekûn saldırı ve işgal girişiminde Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal eden savaş suçları, uluslararası kurumlar tarafından tespit edilmeye devam ediyor.

İşgalci Rusya, Ukraynalı savaş esirlerine gösterdiği sert ve kötü muameleler sonucu insanlık suçu işlemeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (OHCHR) tarafından konuya ilişkin hazırlanan 1 Ekim 2024 tarihli raporda dehşet verici bilgiler yer aldı.

Rapor, 1 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasını kapsamakla birlikte; raporun hazırlanma sürecinde görüşülen 174 savaş esirinden 169'u, sorgulamalar, gözaltı merkezlerine transferler ve günlük gözaltı prosedürleri sırasında sistematik olarak baskı ve kötü muamele gördüklerini kaydetti.

Raporda, işgalcilerin Herson'da Eylül 2022'de tutuklanmasının ardından gözaltına alınan bir adamı defalarca dayak, boğma, su işkencesi, elektrik şoku, cinsel taciz ve hadım etme tehditlerine maruz bıraktığı da yer aldı.