Ukraynalı Roman Gorılık'ın 2 yıl süren Rus esaretine ait şok edici görüntüleri paylaşıldı

Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen “Yaşamak İstiyorum” projesi kapsamında, 2 yıldan uzun süredir Rus esaretinde kalan Ukrayna vatandaşı Roman Gorılık’ın fotoğrafları paylaşıldı. Gorılık’ın son görüntüleri Rusya'nın Ukraynalılara yönelik insanlık dışı tutumunu açıkça ortaya çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 14:41
https://www.qha.com.tr/

Geçen hafta, uzun bir aradan sonra Ukrayna ile Rusya arasında yeni esir takası gerçekleşti. 31 Mayıs 2024 tarihinde yapılan esir takası çerçevesinde 75 Ukrayna vatandaşı Rus esaretinden kurtarıldı. 

Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen “Yaşamak İstiyorum” projesi kapsamında, 2 yıldan uzun süredir Rus esaretinde kalan Ukrayna vatandaşı Roman Gorılık’ın fotoğrafları kamuoyuna ile paylaşıldı. Savaş esirinin görüntüleri yürek burktu.

Oldukça zayıflayan esirin fotoğrafları, “Bu korkunç resimlerde, iki yıl Rus esaretinde kalan Ukraynalı Roman Gorılık yer alıyor.” başlığıyla servis edildi.

Açıklamada, Gorılık’ın Çornobıl (Çernobil) Nükleer Santrali'ni korumak için oluşturulan kontrol noktasında kıdemli kontrolör olduğu ve çatışmalara hiç katılmadığı belirtilerek, “O ve Çornobıl Nükleer Santrali’ni koruyan diğer 168 Ulusal Muhafızı, Ruslar rehin aldı ve Mart 2022'de Belarus üzerinden Ukrayna'dan çıkardı. Bunlardan 89'u hâlâ esir tutuluyor ve Rus tarafı bu kişileri savaşta ele geçirilen Rus askerî personeliyle takas etmek için kullanıyor.” denildi.

Roman ve diğer Ukraynalı esirlerinin durumunun dehşete düşürdüğünü ve insanlık tarihinin en karanlık sayfalarını, Nazi toplama ve ölüm kamplarını çağrıştırdığı vurgulanan açıklamada, “Roman ve takasla iade edilen diğer 74 Ukraynalı savaş esiri Rus esaretinde bulundukları süre boyunca Uluslararası Kızılhaç Komitesi gözlemcileri tarafından hiç ziyaret edilmedi. Cenevre Sözleşmeleri'ni ihlâl ederek gözlemcilerin savaş esirlerini ziyaret etmesine izin vermemek Rus makamlarının bilinçli ve maksatlı bir politikasıdır. Bu, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin Rus tarafının savaş esirlerine nasıl davrandığını kaydedememesi için bilerek yapılmaktadır. Rusya'nın Ukraynalılara yönelik insanlık dışı tutumunu, Ukrayna halkına yönelik soykırım politikasını tüm dünyadan gizlemek amacıyla yapılmaktadır.” denildi.