Ukrayna, yaptırımları delerek Kırım'dan yük alan gemiye Türkiye’nin el koymasını istiyor

Ukrayna'nın, Rus işgalindeki Kırım'dan yaptırımları delerek yasa dışı bir şekilde yük alan ve Samsun'a demirleyen Panama bandıralı gemiye, Türkiye'nin el koymasını talep ettiği ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2023 23:56
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2023 23:56
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna, Rus işgali altındaki Kırım'dan yaptırımları delerek arpa yükü alan bir gemiye Türkiye'nin el koymasını istedi. The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Rus işgali altındaki Kırım’da 19 bin ton arpa yükü alan Panama bandıralı "Bomustafa O" adlı kuru yük gemisi Samsun limanına demirledi.

Gazetenin iddiasına göre, Suudi Arabistan merkezli şirkete ait gemi limana gelmeden önce Ukrayna Savcılığı, işgal altındaki Kırım’daki limandan yük aldığını bildirerek, Türk makamlarından gemiye el konulmasını istedi.

İŞGALCİ RUSYA UKRAYNA'YA AİT BİNLERCE TON TAHIL ÇALDI

Daha önce Rusya’nın işgali altındaki Herson ve Zaporijjya bölgelerinden tahılları çaldığına dair bilgiler kamuoyuyla paylaşılmıştı. İşgalciler, çaldıkları tahılları Kırım’daki limanlara sevk ediyor ve oradan bunları, üçüncü ülkelere satıyor. Kırım’ın işgalci yönetimi de işgal altındaki Ukrayna topraklarındaki tahılları Kırım’a sevk ederek sattığını teyit etmişti. Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, Ukrayna tahıllarını sattıklarını teyit etmişti.

Associated Press ve Frontline Vakfı tarafından yapılan ortak soruşturma sonucunda, Rusya'nın en az 530 milyon dolar değerinde Ukrayna tahılını çaldığı tespit edilmişti.

İŞGALCİ RUS YETKİLİLERE SUÇLAMA YÖNELTİLDİ

Ukrayna Savcılığı, Kırım’ın sözde Tarım Bakanına, çalıntı tahılları taşıyan Rus gemilerin sahibi olan şirketinin başkanına ve 6 gemi kaptanına suçlama yöneltmişti. Savcılığın iddiasına göre tüm bu kişiler, Ukrayna’dan çalınan tahılların Kırım üzerinden kaçırılmasında rol oynadı.

RUSYA'YA KIRIM YAPTIRIMLARI

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinin ardından Avrupa Birliği, ABD ve Batılı ülkeler, Kırım'a yönelik yaptırım uygulamaya başladı. Rusya'nın işgaline karşı alınan yaptırım kararı, Kırım'da üretilen ürünlerin AB'ye ithalatı, altyapı ve mali yatırımların yasaklanması ve turizme varana kadar pek çok konuda etkili oldu. O günden bugüne Rusya'ya uygulanan ekonomik ve mali yaptırımlar genişleyerek devam etti. 

Kırım'daki şirketlere ulaştırma, telekomünikasyon ile petrol, gaz ve maden arama, üretim çalışmaları gibi enerji gibi pek çok konuda yaptırım kararı alındı. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya topyekun işgal girişiminde bulunmasının ardından yaptırımların kapsamı daha da genişletildi.