Ukrayna ve Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması için geri sayım!

Ukrayna ile Türkiye arasında 2022 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın uygulanmasına yönelik hazırlıklar kapsamında iki ülkeden heyetler Ankara'da bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 20:44
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 20:44
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka (Kachka) başkanlığındaki heyet, 11 Temmuz 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığını ziyaret ederek, Türk heyetle bir görüşme gerçekleştirdi.

GÜNDEM: UKRAYNA VE TÜRKİYE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Görüşmede yer alan isimlerden Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, toplantıda "Serbest Ticaret Anlaşması'nın uygulanmasına hazırlık, iş temaslarının devreye alınması, Ukrayna'nın yeniden inşa edilmesi ve ilgili konuların çözümlenmesi" konularının ele alındığını kaydetti.

Büyükelçi Bodnar görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ise, "Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin arifesinde ülkelerimiz arasındaki ticareti güçlendirmek ve geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Öte yandan T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından görüşmeye ilişkin olarak yapılan açıklamada ise, "Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Sayın Taras Kaçka’nın ülkemizi ziyareti kapsamında, ikili ticari ve ekonomik iliskilerimizi ele aldığımız verimli bir toplantıyı Bakanlığımızda gerçekleştirdik. Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşmamızın iç onay sürecinin yakın zamanda tamamlanmasının ardından  karşılıklı ticaret hacmimizi Sayın Cumhurbaşkanlarımızca belirlenen 10 milyar dolar seviyesine ulaşırma hususunda kararlılığımızı vurguladık, bu doğrultuda atılabilecek adımları detaylıca ele aldık. Ortak coğrafyayı paylaştığımız kardeş Ukrayna halkı ile her alanda olduğu gibi ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesine önem veriyoruz." ifadelerine yer verildi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Müzakereleri 2011 yılı Aralık ayında başlatılan ve 27 Ocak 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde tamamlanan Ukrayna-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması, 3 Şubat 2022'de Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denis Shmihal) ve dönemin Türkiye Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından Kıyiv'de imzalanmıştı. Ukrayna Bakanlar Kurulu, 7 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oylama ile Ukrayna ve Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin yasa tasarısını onayladı. Söz konusu anlaşma ile iki ülke arasındaki ticaret gelişmiş olacak.