Ukrayna ve Birleşik Krallık savunma bakanları Kıyiv'de görüştü

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace ile Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de bir araya geldi. Görüşmede, Storm Shadow uzun menzilli füzelerin Ukrayna'ya tedarik edilmesi ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2023 21:38
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2023 21:38
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, bugün Ukrayna askerlerinin Birleşik Krallık'ta aldığı eğitimler ve Storm Shadow uzun menzilli füzeleri ile diğer silahların Ukrayna'ya gönderilmesini görüşmek üzere Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace ile bir araya geldi.

Ukrayna Savunma Bakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada; Bakan Reznikov'un Wallace ile Vilnius'ta yaklaşan NATO Zirvesi öncesinde görüştüğü açıklandı. Taraflar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın barış formülünü müzakere etti. Görüşmede Bakan Reznikov, Ukrayna askerlerinin Birleşik Krallık'ta eğitim alması hususunda açıklama yaparak, "Askeri personelimizin İngiltere topraklarındaki eğitimlerinin devam etmesinden bahsettik. İngiltere'de eğitim görmüş ve halihazırda Storm Shadow adlı silahları başarıyla kullanan pilotlarla el sıkışma fırsatımız oldu" dedi.

UKRAYNA'YA STORM SHADOW FÜZELERİNİN TESLİMATI

Reznikov ve Wallace, Rusya'nın saldırılarına karşı Ukrayna ordusunun uzun menzilli silahları kullanması ve diğer silahların Ukrayna'ya tedarik edilmesini ele aldı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Wallace, görüşmede Storm Shadow füzelerinin ortakları tarafından Ukrayna'ya sağlanan uzun menzilli ilk silah olduğunu kaydetti. Bakan Wallace, "Ukrayna, uzun menzillerde kullanılabilen Storm Shadow füzelerini teslim aldı. Bunlar, müttefikleri tarafından Ukrayna'ya sağlanan ilk uzun menzilli füzelerdir" dedi. Birleşik Krallık, Storm Shadow füzelerini  Ukrayna'ya teslim etti. Ayrıca Birleşik Krallık hükumeti, uçuş menzili 200 kilometrenin üzerinde olan yüzlerce yeni insansız hava aracını Ukrayna'ya tedarik etme taahhüdü verdi.

STORM SHADOW FÜZELERİ

Birleşik Krallık’ın, Mayıs 2023'te Ukrayna'ya menzili 300 kilometreye ulaşabilen Storm Shadow seyir füzelerini teslim ettiği duyuruldu. Storm Shadow, Birleşik Kralık ve Fransa tarafından ortaklaşa geliştirilen, havadan fırlatılan uzun menzilli bir seyir füzesidir. Hızı 250 kilometre / 155 mili aşan atış menzili ile, Ukrayna'nın uzun süredir istediği ABD yapımı karadan karaya Ordu Taktik Füze Sistemlerinin veya ATACMS'nin 185 millik menzil kapasitesinin çok altında.

Öte yandan Storm Shadow füzeleri, Ukrayna kontrolündeki topraklardan işgal altında bulunan Kırım'ın Akyar (Sivastopol) kentinde konuşlandırılan Rus savaş gemilerine ve yarımadadaki diğer askeri hedeflerine ulaşabilme fırsatı sağlayacak.