Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) temsilcileri "ikili güvenlik anlaşmasının imzalanmasına hazırlık" konulu görüşmelerinin üçüncüsünü 29 Nisan’da gerçekleştirdi.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden toplantının ardından yapılan açıklamada “Taraflar, taslak anlaşmanın metnini ayrıntılı olarak tartıştı, belgenin ana hükümlerinin uyumlaştırılmasında önemli ilerleme kaydetti ve daha sonraki eylemlerin planlamasını gerçekleştirdi.” ifadeleri yer aldı.
61 MİLYAR DOLARLIK BİR YARDIM PAKETİ, MÜZAKERE SÜRECİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE HIZLANDIRDI
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, ABD ile müzakere edilen toplantıda Ukrayna heyetine başkanlık etti. Yermak toplantıya ilişkin olarak, "ABD'nin yakın zamanda Ukrayna'ya yönelik 61 milyar dolarlık bir yardım paketini onaylaması, müzakere sürecini önemli ölçüde hızlandırdı ve liderlerimizin yakın gelecekte ikili bir güvenlik anlaşması imzalayabileceklerine inanıyorum." dedi.
UKRAYNA'NIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK KÖPRÜ
ABD'nin Kıyiv Büyükelçisi Bridget Brink, 12 Ocak 2024 tarihinde ABD ve Ukrayna arasında güvenlik anlaşmasına yönelik iki tur görüşme olduğunu duyurmuştu. Büyükelçi Brink, “Başkan Biden'ın da söylediği gibi, Ukrayna'nın kendisini savunmasına ve gelecekteki saldırganlığı caydırmasına yardım etmeye kararlıyız." demişti.
Ayrıca Brink konuya ilişkin "Hükûmetinizle, Cumhurbaşkanlığı makamıyla ve devlet kurumlarıyla ikili istişarelere zaten başladık ve kendi açımızdan güvenlik taahhütlerinin neler olabileceğini onlarla tartışıyoruz. Şu ana kadar iki tur gerçekleştirildi ve görüşmeler devam edecek: Biden yönetimi bu anlaşmanın peşinde." ifadelerini kullanmıştı.
ABD, Ukrayna’nın NATO üyeliğine kadar güvenlik anlaşmasını "güvenliği sağlayacak bir köprü" olarak görüyor.
ABD SENATOSUNDA BEKLENEN KARAR: UKRAYNA’YA YARDIM PAKETİ ONAYLANDI
ABD Senatosu, 13 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla, 60 milyar dolarlık bölümü Ukrayna'ya tahsis edilecek olan toplamda 95,3 milyar dolarlık dış yardım finansmanını içeren yasa teklifini kabul etmişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, 14 Şubat'ta gerçekleştirdiği konuşmasında Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık mali yardımı içeren yasa tasarısı oylamaya çıkarmayacağını ifade etmiş ve nitekim söz konusu karar görüşülmeden Temsilciler Meclisi tatile çıkmıştı.
ABD Temsilciler Meclisinde 20 Nisan 2024 tarihinde yapılan oylamada ise, İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a yapılacak yardımları içeren 95,3 milyar dolarlık dış yardım paketi kabul edilmişti. Ukrayna’ya yapılacak 60,8 milyar dolarlık yardım 112 oya karşı 311 oyla meclisten geçmişti. ABD Senatosu, 23 Nisan akşamı geç saatlerde 18'e karşı 79 oyla dış yardım paketini onaylamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, yasayı 24 Nisan günü imzalayarak Ukrayna'ya silah gönderme sürecini derhal başlatacağını söylemişti.