Ukrayna ve AB, güvenlik anlaşmasına ilişkin yeni bir görüşme yaptı

Ukrayna ve AB, 8 Haziran 2024 tarihinde güvenlik anlaşmasına ilişkin yeni bir müzakere turu gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2024 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2024 10:52
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) arasında 8 Haziran 2024 tarihinde güvenlik anlaşmasına ilişkin yeni bir müzakere turunun gerçekleştirildiğini duyurdu.

Görüşmede, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Jovka (Ihor Zhovkva) ile Avrupa Dış Eylem Servisi Barış, Güvenlik ve Savunmadan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Charles Fries yer aldı. 

Açıklamada, Ukrayna ile AB arasında bir güvenlik anlaşmasının imzalanmasına yönelik hazırlıklarda bir dönüm noktası olduğu kaydedildi. Ayrıca konuya ilişkin, "Müzakere ekipleri taslak anlaşmanın metnini kapsamlı bir şekilde tartıştı ve yakın geleceğe yönelik ilave eylemleri onayladı." ifadeleri kullanıldı.

İKİLİ GÜVENLİK ANLAŞMASININ TASLAĞI NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Almanya merkezli Welt am Sonntag gazetesi Mayıs 2024 tarihinde AB büyükelçilerinin Ukrayna ile AB arasında bir ikili güvenlik anlaşması taslağı üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve bunun Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacağını iddia etmişti.

Söz konusu anlaşma ile AB Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım sağlama, askeri eğitim, mayın temizleme ve savunma sektörü reformlarına yardım etme, hibrit tehditlere ve siber saldırılara karşı iş birliği yapma ve iyileşmeye yardımcı olmayı tahattüt ediyor.