Ukrayna-Türkiye ortak yapımı korvet açık denizde testten geçti

Ukrayna ile Türkiye'nin Ukrayna Deniz Kuvvetleri için ortak inşa ettiği Getman İvan Mazepa (Hetman İvan Mazepa) savaş gemisi, test için denize açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 13:24
https://www.qha.com.tr/

Türkiye merkezli Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ana yükleniciliğinde yürütülen ve toplam 4 korvetin teslimatını kapsayan Ukrayna MİLGEM Projesi altında inşa edilen ilk korvet Getman İvan Mazepa (F-211), test için açık denize çıktı.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından 16 Ekim 2024 tarihinde yapılan açıklamada, geminin test görüntüleri paylaşılarak, “Ukrayna bir deniz devletidir! Korvet Getman Ivan Mazepa açık denizde deniz denemelerine başladı. Birlikte zafere!” ifadelerine yer verildi.

Paylaşılan görüntülerde, deniz denemeleri çerçevesinde helikopter iniş eğitiminin verildiği ve korvetten torpido atışının yapıldığı görünüyor.

Türkiye'de Ukrayna için inşa edilen Getman İvan Mazepa korveti deniz denemelerine çıktı pic.twitter.com/SYVIGqjsJz

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 16, 2024

UKRAYNA’NIN ADA SINIFI KORVET PROGRAMI

Ukrayna, 2020 yılında Türkiye’ye 1+3 adet Ada Sınıfı korvet tipi savaş gemisi siparişi vermişti. Ukrayna Donanması için STM ana yükleniciliğinde Türkiye’de inşa edilen Getman İvan Mazepa (Hetman Ivan Mazepa) Korveti, Ekim 2022’de düzenlenen törenle denize indirilmişti. İkinci korvetin inşa faaliyetlerine de 2022 yılı sonunda başlanmıştı.İkinci MİLGEM korveti Getman İvan Vıgovskıy (Hetman Ivan Vygovskyi), Temmuz 2024'te Tuzla’daki tersanede yapılan törenle suya indirildi. 

İlk başta gemilerin donatımının Ukrayna’daki Ocean Tersanesi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak Şubat 2022’de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal saldırısı nedeniyle gemilerin Ukrayna’ya transfer edilmesi mümkün görünmüyor.

STM ana yükleniciliğinde Ukrayna için üretilecek Ada Sınıfı Korvet’te, gemisavar füzesi olarak Ukrayna üretimi Neptün Füzesi seçilmişti. Ancak Ukrayna savunma sektörü, savaş esnasında büyük hasar aldı. Halihazırda, Roketsan üretimi Atmaca ve Boeing üretimi Harpoon Gemisavar Füzeleri değerlendiriliyor. İki füze de NATO standardında bulunuyor.