Ukrayna, Telegram kullanımını yasakladı

Ukrayna, Telegram uygulamasının devlet yetkilileri, askerî personel ve önemli altyapı çalışanları tarafından kullanılmasını güvenlik sorunları gerekçesiyle yasakladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 17:53
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 17:53
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyine bağlı Siber Güvenlik Koordinasyon Merkezi, 19 Eylül 2024 tarihinde Telegram uygulamasının devlet yetkilileri, askerî personel ve önemli altyapı çalışanları tarafından kullanılması yasağı getirdi. Telegram uygulamasını görev gereği kullananların ise bu karardan etkilenmeyeceği bildirildi.

Merkez, 19 Eylül 2024 tarihinde yaptığı toplantıda Telegram kullanımının ulusal güvenliğe yönelik tehditlerini ele aldı.

“TELEGRAM MESELESİ BİR ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR”

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürü Kırılo Budanov, Rus istihbarat servislerinin Telegram kullanıcılarının kişisel yazışmalarına erişimi olduğunu doğruladı ve "Ben her zaman ifade özgürlüğünü savundum ama Telegram meselesi bir ifade özgürlüğü meselesi değil, bir ulusal güvenlik meselesidir." dedi.

TELEGRAM KURUCUSU DUROV GÖZALTINA ALINMIŞTI  

Telegram kurucusu ve CEO'su Rus Pavel Durov, 24 Ağustos 2024 tarihinde Paris'te gözaltına alınmış ve kefaletle serbest bırakılmıştı. Fransız makamları Durov'un kurduğu platformun uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve kendisinin de bu suçların ortağı haline geldiği süpheleriyle soruşturma başlatmıştı. Yine Fransız hükûmeti, daha önce tüm bakanlıklardan WhatsApp, Telegram ve Signal'i bırakıp Fransız mesajlaşma uygulamalarını kullanmasını istemişti.