Ukrayna Savunma Bakanı Umerov, NATO-Ukrayna Konseyi hakkında değerlendirmelerde bulundu

Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, NATO-Ukrayna Konseyi sonrasında yaptığı açıklamada, toplantının ana konusunun Ukrayna'nın NATO üyeliği daveti olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 17:42
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, 17 Ekim 2024 tarihinde Brüksel’de NATO üye ülkeleri savunma bakanlarının katılımıyla gerçekeşen NATO-Ukrayna Konseyi hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

KONSEYİN ANA KONUSU UKRAYNA'NIN NATO'YA DAVET EDİLMESİ

Konsey toplantısı ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Umerov, toplantıyla ilgili “Dün Ukrayna-NATO Konseyi'nde İttifak'ın savunma bakanları Ukrayna Cumhurbaşkanından Zafer Planı'nın tüm kilit mesajlarını dinlediler. Ana konu, bizi güçlendirecek; gerçek ve adil bir barışa yaklaştıracak olan Ukrayna'nın NATO'ya davet edilmesiydi. Ukrayna-NATO Konseyi toplantısı çok verimli geçti. Meslektaşlarım ve ben karşı karşıya olduğumuz tüm riskler hakkında açık yüreklilikle konuştuk. Bugün Ukrayna'ya ve demokratik dünyaya yönelik başlıca tehdidin Rusya'nın başını çektiği 'şer ekseni'nden geldiğini ayrıca vurguladım. Bu yeni ittifakı yenmek için çabalarımızı daha da güçlendirmeli ve birleştirmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu. Umerov'un "şer ekseni" vurgusu da dikkat çekti.

Ayrıca Bakan, toplantıda hiç kimsenin Ukrayna'nın NATO'ya davet alma isteğine karşı çıkmadığını kaydetti.

UKRAYNA'NIN SAVUNMA KABİLİYETİ GELİŞTİRİLMELİ

Bakan, toplantıda Ukrayna'ya yapılan yatırımların artırılması çağrısının yanı sıra Ukrayna savunma kabiliyetlerinin de geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Umerov, konuyla ilgili olarak “Silah ve askeri teçhizatı daha hızlı ve daha ucuza üretebiliriz. Bunları cepheye hızlı bir şekilde ulaştırabiliriz ancak finansmana ihtiyacımız var. Bu nedenle dün pek çok ülke yatırım yapma isteklerini ifade etti. Onlarla 2024 sonuna kadar ve önümüzdeki yıl için bu tür olasılıkları görüştük. Bu toplar, insansız hava araçları, EW sistemleri, füzeler ve ihtiyacımız olan diğer her şeyle ilgiliydi. Yeni bakan yardımcısı ve genelkurmaydan meslektaşlarımızın liderliğindeki ekiplerimiz, üretimimizin finanse edilmesi için tüm organizasyonel konuları çözecek." ifadelerini kullandı.

NATO-UKRAYNA KONSEYİ

NATO-Ukrayna Konseyi Temmuz 2023'teki NATO Zirvesi'nde oluşturuldu ve NATO ile Ukrayna arasında ortak istişareler, karar alma ve faaliyetler için bir forum görevi görüyor. Konsey toplantılarına NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri ve Ukraynalı yetkililer katılmakta.