Ukrayna, Rusya, Belarus ve Kazakistan ile yaptığı anlaşmadan çekildi

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), Rusya, Belarus ve Kazakistan ile yaptığı "Tek Ekonomik Alanın Oluşumuna İlişkin Anlaşma"dan çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2023 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2023 10:47
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), 29 Haziran 2023 tarihinde önemli kararlar kabul etti. Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, parlamentonun genel kurul toplantısının sonuçları hakkında bilgi verdi.

UKRAYNA PARLAMENTOSU, İŞGALİ DESTEKLEYENLERE KARŞI ADIM ATTI

Ukrayna Parlamentosu aldığı karar neticesinde Rusya, Belarus ve Kazakistan ile yapılan "Tek Ekonomik Alanın Oluşumuna İlişkin Anlaşma"dan çekildi. Anlaşmadan çekilme nedeninin; Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişimi ile Belarus’un Rus saldırganlığına destek vermesi ve anlaşmayı ihlal etmesi olduğu belirtildi.

“TEK EKONOMİK ALANIN OLUŞUMUNA İLİŞKİN ANLAŞMA” NEDİR?

"Tek Ekonomik Alanın Oluşumuna İlişkin Anlaşma", Ukrayna tarafından 19 Eylül 2003 tarihinde Yalta'da imzalanan ve 20 Nisan 2004 tarihinde Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylanan çok taraflı uluslararası anlaşmadır. Anlaşmanın tarafları Belarus, Kazakistan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'dır. Anlaşma, ülkeler arasında malların, hizmetin, sermayenin, emeğin hareketinde hiçbir engelin olmadığı ve tek bir ekonomik düzenleyici kurumlar sisteminin işlediği bir ekonomik alan olarak tanzim edilmişti.