Ukrayna, Rus işgalindeki Oleşkı bölgesinde selden etkilenen bir aileyi kurtardı

Rus işgali altındaki yerleşim yerlerinde sel felaketiyle baş başa kalan bir aile, Ukrayna askerleri tarafından kurtarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2023 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2023 09:56
https://www.qha.com.tr/

Terörist devlet Rusya, 6 Haziran gece saatlerinde Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Barajı ve hidroelektrik santralin makine dairesini tamamen yok eden patlamanın ardından barajın aşağısında kalan birçok yerleşim yeri suya gömüldü.

Herson Bölge Askeri İdaresinden bu sabah yapılan açıklamada, Herson bölgesinin 600 kilometrekarelik kısmının su altında kaldığı ifade edildi. Su altında kalan toprakların yüzde 32’si Dnipro Nehri’nin sağ yakasında (Ukrayna kontrolü altında), yüzde 68'i sol yakasında (Rus işgali altında) kalıyor. Ayrıca suyun ortalama 5.61 metre yükseldiği aktarıldı.

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Ukrayna tahliyelere devam ederken işgalci Rus ordusu, su altında kalan yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor.

UKRAYNA, YARDIM ÇAĞIRAN AİLELERİN SESİNİ DUYDU

Rus işgali altında bulunan ve su altından kalan yerleşim yerlerinde ise tahliyenin yapılamadığı bildirildi. Su seviyesi yükselirken, işgal altında kalan Oleşkı kenti ve diğer yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar, hayatta kalmak için çatılara çıkmak zorunda kaldı. İnsanları kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışan gönüllüler, işgalcilerin tahliyeye izin vermediğini bildirdi. Ukrayna ordusunun keşif İHA’sı işgal altındaki bölgede çatıda yardım için çırpınan insanları görüntüledi. 

#Ukrayna, Rus işgalindeki #Oleşkı bölgesinde selden etkilenen bir aileyi kurtardı ???? https://t.co/SyptWGQovz pic.twitter.com/ssOIYRHjt4

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 9, 2023

AİLEYİ KURTARMA OPERASYONU DÜZENLENDİ

Yardıma muhtaç aileyi tespit eden askerler ilk önce İHA ile su ulaştırdı. Ve daha sonra su altında kalan evin çatısına sığınan anne ve 2 çocuğunu kurtarmak için harekete geçti. Evin bulunduğu bölgeye botla giden askerler, anne ve çocukları ile ailenin hayvanlarını kurtardı. Şu anda kurtarılan aile Herson’da bulunuyor.

Felaketten kurtulan  ve gazetecilere konuşan bir erkek çocuğu, “Çayki-2 köyünden geliyoruz, orada her yer su altında. Baraj patlatıldığı için… Komşunun 2 katlı evi vardı, ilk önce 2. kattaydık ama sonra su oraya da ulaştı. Yaklaşık bir saat 2. kattaydık, ama su yükselmeye devam ediyordu. Sonra tavan arasına geçtik" açıklamasını yaptı.

Rus işgalciler, su altında kalan yerleşim yerlerinden insanları tahliye etmiyor!https://t.co/8jvO8Ao56F pic.twitter.com/SUkLArvIId

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 7, 2023

FELAKETİN BOYUTLARI HALA NET OLARAK BİLİNMİYOR

Rusya’nın Kahovka Barajı’nı patlatarak neden olduğu büyük felaketin sonucunda bölgede hayatını kaybeden insanlara dair net bir bilgi henüz mevcut değil. İşgalci Rusya’nın sebep olduğu felaketin boyutları, ancak sular indiğinde ortaya çıkacak.