Ukrayna Rus emperyalizm ve komünizm mirasından kurtulmaya devam ediyor

Ukrayna Parlamentosu, komünizm ve Ruslaştırmadan arındırma politikasının bir parçası olarak 327 yerleşim yerinin yeniden adlandırılmasına ilişkin bir kararı kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 19:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 19:02
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’da 2014 yılında başlayan ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekûn işgal girişiminin başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra hızlanan Rus ve Sovyet etkisinden arınma süreci tüm hızıyla devam ediyor. Bu süreç kapsamında Ukrayna Parlamentosu 327 yerleşim yerinin adını değiştirilmesini öngören bir karar aldı.

Parlamentonun kabul ettiği karar ile birlikte Rus İmparatorluğu ve Sovyet bayramlarıyla ilişkilendirilen veya Ukrayna dilinin modern standartlarına uymayan yerleşim yerlerinin isimleri değiştirildi. 

Karar ile birlikte, Dnepropetrovsk bölgesindeki Novomoskovsk şehrinin adı Samar, Rusya sınırındaki Drujba (Dostluk) şehrinin adı Hutor-Mihaylovskıy, Molodogvardeysk şehrinin aldı Atamanovka, Lviv bölgesindeki Çervonograd kentinin adı ise Şeptıtskıy olarak değiştirildi.

Son 10 yılda Ukrayna'da, Dnipro (eski adıyla Dnepropetrovsk) ve Kropıvnıtskıy (eski adıyla Kirovograd) gibi büyük şehirlerin yeniden adlandırılması da dahil olmak üzere binlerce yerleşim yerinin adı değiştirildi. 2022 yılına kadar Sovyetler Birliği ile bağlantılı yerleşim yerlerinin adları değiştirildi ancak Rusya topyekûn işgal girişimini başlattıktan sonra yeniden adlandırma genel olarak Rusya ile ilişkili isimleri kapsayacak şekilde genişletildi.

Ukrayna’da yapılan araştırmaya göre, Ukraynalıların yarısından fazlası (yüzde 56,9) Rusya Federasyonu, Rusya İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği ile bağlantılı yerleşim yerleri, cadde ve meydanların adlarını değiştirme uygulamasını destekliyor.