Ukrayna Parlamentosundan dünyaya Holodomor'u soykırım olarak kabul etme çağrısı

Ukrayna Parlamentosu, 1932-1933 Holodomor Soykırımı'nın 90. yıl dönümü nedeniyle uluslararası örgütleri ve dünya devletlerine Holodomor'u soykırım olarak tanıma çağrısını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 13:02
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu, 1932-1933 yıllarında Sovyetlerin Ukrayna halkına karşı işlediği Holodomor Soykırımı'nın 90. yıl dönümü nedeniyle kabul ettiği bildiride dünya ülkelerine ve uluslararası örgütlerine Holodomor’u soykırım olarak tanımı çağrısında bulundu.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından 1932-1933 yıllarında Ukraynalılar kasıtlı olarak açlığa mahkum edildi. Milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan Holodomor Soykırımı, yıllarca tarihin perde arkasında kaldı. Bu yıl Ukrayna'daki Holodomor Soykırımı'nın 90. yıl dönümü kaydediliyor. 

Ukrayna Parlamentosu bugün düzenlenen genel kurulda Holodomor’un 90. yıl dönümü nedeniyle bir bildiri kabul etti. Kabul edilen belgede şu ifadelerine yer verildi:

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından 1932-1933 yıllarında Ukrayna’da düzenlenen Holodomor’da hayatını kaybeden soydaşlarımızı anarken, milyonlarca Ukraynalının açlık yoluyla kasıtlı olarak öldürülmesinin, Ukrayna ve Ukrayna halkını yok etme amacını hala devam ettiren Rus emperyalizmin Ukrayna halkına karşı kullandığı soykırım araçlarının biri olduğunu vurguluyor ve bir kere daha uluslararası örgütleri ve dünya devletlerinin parlamentolarını tarihi adaleti sağlamak amacıyla Ukrayna’daki 1932-1933 Holodomor’unu Ukrayna halkına karşı işlenen bir soykırım olarak kabul etmeye çağırıyoruz.

HOLODOMOR SOYKIRIMI 

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.