Ukrayna Parlamentosu, etnik azınlıkların haklarına ilişkin yasayı kabul etti

Ukrayna Parlamentosu, Avrupa Birliği üyeliği müzakerelerinin başlaması için Ukrayna'nın yapması beklenen kanuni düzenlemelerden birisi olan "Etnik Azınlıkların Haklarına Dair" başlıklı yasayı kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2023 21:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 21:46
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu, etnik azınlıkların haklarına dair yasayı kabul etti. Söz konusu yasa, Avrupa Birliği üyeliği müzakerelerinin başlaması için Avrupa Komisyonunun kabul etmesini şart koştuğu kanuni düzenlemelerden birisiydi. Ukrayna Parlamentosu, bugün yapılan Genel Kurul'da etnik azınlıkların haklarına dair yasayı kabul etti. Yasa için 317 milletvekili "evet" oyu kullandı.

Söz konusu yasanın kabul edilmesinin amacı, 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi'nin 1995 tarihli Etnik Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi, 1992 tarihli Avrupa Bölgesel veya Azınlık Dilleri Şartı ayrıca Venedik Komisyonu'nun tavsiyelerine uygun olarak; etnik azınlıklara mensup kişilerin hak ve özgürlüklerinin kullanılmasına ilişkin yasal düzenlemeyi iyileştirmek olarak ifade edildi.

“Etnik Azınlıkların Haklarına Dair” başlıklı yasa uyarınca; “Ukrayna'da Yerel Özyönetim", "Yüksek Öğrenim", "Eğitim", "Ukraince Dilinin Bir Devlet Dili Olarak İşleyişinin Sağlanması", "Kapsamlı Genel Orta Öğretim Hakkında", "Ukrayna'nın Etnik Azınlıklarına Dair" ve "Medya Hakkında" Ukrayna yasalarında değişiklik yapılması öneriliyor.

Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Ukrayna Parlamentosu, Macar tarafının tüm uyarılarını dikkate alarak etnik azınlıkların haklarına dair yasayı kabul etti. Macaristan'ın müzakerelerin (AB üyeliği) başlamasını engellemesi için artık yeterli gerekçesi kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

ETNİK AZINLIK DİLİNDE EĞİTİM ALMA HAKKI VERİLİYOR

Kabul edilen yasada etnik azınlık kavramı tanımlanıyor. Belgede, etnik azınlıklara ait ve Avrupa Birliği'nin resmi dilleri olan dillerin eğitim sürecinde devlet dili ile birlikte kullanılması hakkını garanti ediyor.

Ayrıca yasa, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan etnik azınlıkların dillerinin devlet tarafından korunması, etnik azınlıkların geleneksel kültürünün ve somut olmayan kültürel mirasının desteklenmesi ve korunmasını da öngörüyor.

YASA RUSLAR İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

Kanunun, Ukrayna topraklarında yaşayan Ruslar için geçerli olmayacağı da vurgulanıyor.