Ukrayna'nın Zafer Planı'nın ayrıntıları belli oldu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 5 maddeden oluşan Zafer Planı'nı Ukrayna Parlamentosuna sundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2024 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2024 15:04
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), bugün Ukrayna Parlamentosu Genel Kuruluna Zafer Planı’nı sundu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Zafer Planı’nın birincisinin jeopolitik, ikincisi ve üçüncüsünün askerî, dördüncüsünün ekonomik ve beşincisinin güvenlik alanında olmak üzere 5 maddeden ve 3 gizli ekten oluştuğunu belirtti.

NATO'YA DAVET

Jeopolitik konusunu içeren ilk maddenin Ukrayna’nın NATO’ya davetini kapsadığını kaydeden Zelenskıy, bunun ortak devletlerin kararlılığının kanıtı olacağını ve müttefiklerin Ukrayna'yı güvenlik mimarisinde nasıl gördüklerini göstereceğini ifade etti. Zelenskıy, “Şu an yapılan üyelik daveti müttefiklerin kararlılığından başka bir şey gerektirmiyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı, "Artık Ukrayna'yı NATO'ya davet etme gerçeği barış için gerçekten temel hâle gelebilir. NATO üyeliğinin bugünün değil geleceğin meselesi olduğunu anlıyoruz. Putin'in jeopolitik hesaplarının boşa gittiğini görmesi gerekiyor. Ruslar da çarlarının jeopolitik olarak dünyaya karşı kaybettiğini görmeli." şeklinde konuştu.

SAVUNMANIN GÜÇLENDİRİLMESİ

Zafer Planı’nın ikinci maddesi savunmanın güçlendirilmesini öngörüyor. İlgili madde Ukrayna topraklarında tampon bölgelerinin oluşturulmasını önlemek amacıyla belirli bölgelerde operasyonların gerçekleştirilmesini, hava savunma sisteminin güçlendirilmesini, ortaklarla birlikte Rus havacılığına karşı koyulmasını, Ukrayna yapımı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) ve füzelerinin menzilinin artırılmasını ve Batı'nın sağladığı silahlara dair kısıtlamaların kaldırılmasını, ayrıca ortakların istihbarat verilerine erişimini öngörüyor.

NÜKLEER OLMAYAN CAYDIRICILIK

Üçüncü madde nükleer olmayan caydırıcılık. Ukrayna, gelecekte kendini korumaya yetecek, nükleer olmayan, kapsamlı bir stratejik caydırıcı askerî güçleri kendi topraklarında konuşlandırmayı teklif ediyor.

UKRAYNA'NIN STRATEJİK EKONOMİK POTANSİYELİ

Dördüncü maddede Ukrayna’nın stratejik ekonomik potansiyeli ele alınıyor. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, trilyonlarca ABD doları değerindeki kritik metaller de dahil olmak üzere doğal kaynakların Ukrayna'da yoğunlaştığını hatırlatarak, bunlar arasında Ukrayna'yı ve demokratik dünyayı küresel rekabette güçlendirecek olan uranyum, titanyum, lityum, grafit ve diğer stratejik açıdan değerli kaynakların yer aldığına dikkat çekti.

Ukrayna'daki kritik kaynak yataklarının yanı sıra Ukrayna'nın enerji ve gıda üretiminde küresel öneme sahip potansiyelinin, Rusya'nın savaştaki temel hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Zelenskıy, “Ve bu bizim büyüme fırsatımızdır. Ukrayna, ABD’ye, Ukrayna'nın da parçası olacağı Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere belirli ortaklarla ve dünyadaki diğer ortaklarla birlikte, Ukrayna'da bulunan kritik kaynakların ortak korunması, ortak yatırım ve ilgili ekonomik potansiyelin kullanılması konularında özel bir anlaşma yapılması teklifinde bulunuyor.” ifadelerini kullandı. 

BEŞİNCİ MADDE: SAVAŞ SONRASI DÖNEM

Planın beşinci maddesi savaş sonrası dönem için tasarlandı. 

"Bu savaştan sonra Ukrayna en deneyimli ve en büyük askerî birliklerden birine sahip olacak. Bunlar, modern savaş konusunda gerçek deneyime, Batı silahlarını kullanma konusunda başarılı deneyime ve NATO ordusuyla çok yönlü etkileşim deneyimine sahip olan askerlerimizdir. " diyen Cumhurbaşkanı, Ukrayna'nın ilgili deneyiminin İttifak'ın savunmasını güçlendirmek ve Avrupa'da güvenliği garanti altına almak için kullanılması gerektiğini belirtti.

Bununla birlikte Zelenskıy, Zafer Planı’nın ikinci, üçüncü ve dördüncü maddelerinde ayrıca gizli eklerin de yer aldığını ve onların da ortaklara sunulduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı, planın madde madde uygulanması durumunda savaşın gelecek yılın sonuna kadar sonlandırılabileceğini kaydetti.

Zafer Planı’nın sunulduğu Genel Kurulda, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Ukrayna Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Oleksandr Sırskıy (Oleksandr Syrskyi), Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü Başkanı Kırılo Budanov, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Vasıl Malyuk da hazır bulundu.