Ukrayna limanları ateş altında: Kıyiv gözlemci misyonu talep etti

Ukrayna, Uluslararası Denizcilik Örgütünden (IMO) Odesa bölgesinin güneyindeki limanlara bir izleme heyeti gönderilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 21:52
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 21:52
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna, Rusya’nın limanları hedef alan saldırılarını artırması nedeniyle, Odesa bölgesinin güneyindeki limanlara bir izleme heyeti gönderilmesi talebiyle Uluslararası Denizcilik Örgütüne (IMO) başvurdu.

"KARADENİZ'DE SEYRÜSEFER GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ORTAK HEDEFİMİZDİR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibıga, 16 Ekim'de Odesa’da gazetecilere yaptığı açıklamada, işgalci Rus ordusunun son haftalarda Ukrayna'nın liman altyapısına yönelik füze saldırılarını artırdığını belirterek, “Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması ortak hedefimizdir ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski) temel önceliklerinden biridir. Bugün, yoğunlaşan Rus terörü karşısında Ukrayna'nın, Odesa'nın büyük limanlarına acilen uluslararası bir izleme heyeti gönderilmesi çağrısında bulunarak Uluslararası Denizcilik Örgütüne resmi olarak başvurduğunu bildirebilirim.” açıklamasında bulundu.

"RUSYA DÜNYADA MİLYONLARCA İNSANI AÇLIK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA BIRAKIYOR"

Rusya’nın liman altyapısını, tahıl ambarlarını ve sivil gemileri hedef alarak küresel gıda güvenliğini tehdit ettiğini ve Ukrayna ekonomisini baltaladığını kaydeden Sibıga, “Rusya dünyada milyonlarca insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.” dedi.

Sibıga, geniş çaplı işgal sırası başlattıktan sonra Rusya’nın Ukrayna limanlarına 50'den fazla saldırı gerçekleştirdiğini, bunun sonucunda 300'den fazla liman altyapı tesisinin ve 23 sivil geminin hasar gördüğünü, 100 bin tondan fazla tarım ürününün ise telef olduğunu kaydetti.

"İNSANİ YARDIM KARGOLARINI DA TAŞIYAN DÖRT GEMİ HASAR GÖRDÜ"

6 Ekim'den bu yana dört sivil geminin Rus saldırılarında hasar gördüğüne dikkat çeken Sibıga, "Yalnızca geçen ay, Mısır'a tahıl ve İtalya'ya mısır taşıyanların yanı sıra BM Filistin Gıda Programı çerçevesinde insani yardım kargolarını da taşıyan dört gemi hasar gördü." ifadelerini kullandı.