Ukrayna işgal altındaki bölgelerdeki eğitim için harekete geçti

Ukrayna Bakanlar Kurulu, 2024-2027 yılları için işgal altındaki bölgelerde eğitimin yeniden tesis edilmesine yönelik tedbir planını onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2024 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 17:11
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Simferopol) Kenti Temsilciliği tarafından 24 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan açıklamada, 2024-2027 yılları için Kırım dahil Rus işgali altında bulunan bölgelerde Ukrayna müfredatına uygun eğitimin uygulanmasına yönelik tedbir planının Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını duyuruldu.

Açıklamada, “Kırım'ın geçici işgal döneminde Yarımada'nın eğitim sistemi tamamen Rus eğitim alanına entegre edildi. Rus eğitim sistemi ise Ukrayna'nın egemenliğini inkar ediyor ve tarihi çarpıtıyor. Bu nedenle, eğitim sistemini yeniden inşa etmek için, vatandaşların Ukrayna eğitimine katılımının ve işgal altındaki bölgelerdeki eğitim süreçlerinin yeniden başlatılmasının ilkelerinin belirlenmesi gerekmektedir.” denildi.

Açıklamaya göre, bu alandaki devlet politikası, uzun süre Rus anlatılarının ve propagandasının etkisi altında kalan gençlerin topluma yeniden kazandırılmasını, kalkınma fırsatlarının sağlanmasını, eğitim ve istihdama destek sağlanmasını hedefleyecek.

2014 yılının başında Kırım'da 22 bin 70 öğretmen ve 7 bin 686 anaokulu personelinin bulunduğunu belirten Temsilcilik, eğitimcilerin Rus işgalinden kurtarılan Yarımada'nın yeniden entegrasyonu sürecinde büyük rol oynayacağını vurguladı.

2024-2027 yılları için işgal altındaki bölgelerde eğitimi yeniden tesis etmeye yönelik tedbir planı; uyum döneminde eğitim sürecine katılanlar için bir destek sisteminin oluşturulmasını, işgalden kurtarılan topraklarda çalışan öğretmenlerin mesleki gelişimini,  öğrenme için güvenli koşulların yaratılmasını, Ukrayna'nın yerli halklarının dilinde hazırlanan materyaller dahil eğitim materyallerinin hazırlanmasının sağlanmasını, yüksek öğretim kurumlarında Ukrayna'nın yerli halklarının tarihi ve kültürünün incelenmesi ve araştırılması için merkezlerin açılmasını, Kırım Tatar dili ve edebiyatının desteklenmesini, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırısı sonucunda mağdur olan çocuk ve gençlerin sosyal ve psikolojik rehabilitasyonu için bir sistemin oluşturulmasını öngörüyor.

Temsilcilik, ilgili belgenin kabul edilmesinin, işgal altındaki bölgelerin gelecekte milliî eğitim sistemine yeniden entegrasyonu ve çocuklar için fırsat eşitliği sağlanması açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı.