Ukrayna ile Rusya arasında 58. esir takası!

Ukrayna ile Rusya arasında yapılan esir takası çerçevesinde 95 Ukrayna asker daha özgürlüğüne kavuştu.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 01:27
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 01:27
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezi, 18 Ekim 2024 tarihinde Rusya ile esir takası gerçekleştirildiğini ve bu kapsamda Rus esareti altındaki 95 Ukrayna askerinin daha evlerine döndüğünü açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) arabuluculuk girişimleriyle gerçekleştiği açıklanan değişim, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı olarak 24 Şubat 2024 tarihinde başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılarından bu yana yapılan 58. esir takası oldu.

Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamada, esir takası kapsamında Ukrayna'ya dönen esirlerin bir kısmının Rusya'nın yargı sistemi içerisinde sözde ceza ve mahkûmiyet kararı alınan askerlerden oluştuğu vurgulanırken, bu kişilerden 28'inin gayrı hukuki olarak uzun süreli hapis cezasına, 20'sinin ise kendi topraklarını saldırgana karşı savundukları için hukuksuz bir şekilde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

Ukrayna'ya dönen 95 kişilik grubun; Mariupol, Donetsk, Luhansk, Kıyiv, Harkiv (Kharkiv), Çernigiv (Chernihiv) ve Herson (Kherson) bölgelerinde görev yaparken esir düşen askerlerden oluştuğu açıklanırken, 26'sının subay, 69'unun ise er ve erbaş olduğu kaydedildi.

Merkez tarafından yapılan açıklamada ayrıca, "Serbest bırakılan askerlerimizin birçoğunda ciddi hastalıklar ve ağır yaralanmaların yanı sıra işkence ve yetersiz beslenme nedeniyle ciddi kilo kaybı söz konusudur." bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan Rusya ile gerçekleştirilen son esir takası ile birlikte toplamda 3767 Ukraynalı, Rus esaretinden kurtarılmış oldu.