Ukrayna ile Romanya güvenlik alanında iş birliği anlaşması imzaladı

Ukrayna ile Romanya, güvenlik iş birliği konusunda ikili bir anlaşma imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 11:08
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, 11 Temmuz 2024 tarihinde Washington'da iki ülke arasında güvenlik iş birliği konusunda bir anlaşma imzaladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden dün yapılan açıklamada, Ukrayna ve Romanya'nın güvenlik iş birliği konusunda ikili bir anlaşma imzaladığı aktarıldı. 

Anlaşmaya göre Romanya, Ukrayna'ya daha önce vaat ettiği Patriot hava savunma sistemini sağlayacak, 2022-2024 döneminde olduğu gibi aynı yoğunlukta Kıyiv’e destek vermeye sürdürecek ve aynı zamanda gerekli tüm askeri teçhizatın kendi topraklarından Ukrayna'ya hızlı geçişini kolaylaştıracak.

Ayrıca anlaşmada Karadeniz bölgesinde güvenliğin güçlendirilmesine yönelik iş birliğine ilişkin maddeler de yer alıyor. Romanya, Karadeniz'deki mayınların temizlenmesinde Ukrayna'ya yardım edecek ayrıca Avrupa Birliği (AB) ve NATO mekanizmaları aracılığıyla destek sağlayacak.

Bununla birlikte Romanya’nın ortaklarıyla birlikte Ukraynalı pilotları yetiştiren F-16 eğitim merkezine yardımcı olacağı belirtildi.

Anlaşmada ayrıca istihbarat, siber güvenlik, yaptırımlar ve Ukrayna'nın restorasyonu da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki iş birliği konuları da ele alındı. Buna ek olarak anlaşma, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tekrarlanan saldırganlığı veya ciddi bir gerilimin tırmanması durumunda bir acil müdahale mekanizmasını da ortaya koyuyor.