Ukrayna için savaşan Kırım Tatarlarını konu alan "Kırımlı Askerler" belgesel filmi tanıtıldı

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Kırım Tatar halkının Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki yerini ve önemini anlatan "Kırımlı Askerler" belgesel filminin gösterimi yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 17:16
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, "Kırımlı Askerler" adlı belgesel filmin tanıtım toplantısı düzenlendi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi tarafından hazırlanan “Kırımlı Askerler” belgesel filmi, Kırım Tatar halkının Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki rolünü ve önemini konu alıyor.

Etkinliğe; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, KTMM üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğüne (GUR) bağlı faaliyet gösteren Kırım Taburu Komutanı İsa Akayev, Ukrayna ordusunda imam olarak görevli olan Kırım Müslümanları Dini İdaresi Ulema Konseyi Başkanı Süleyman Hayrullayev, Ukraynalı yetkililer, yabancı ülkelerin diplomatları, gazeteciler ve aktivistler katıldı.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI'NDA KIRIM TATARLARININ ROLÜ

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Kırım Tatarlarının 10 yıldır Ukrayna'nın bağımsızlığı için işgalcilere karşı mücadele ettiğine dikkat çekerek, "Bu filmi hazırlama fikri uzun zaman önce ortaya atıldı. Daha önce bu türden bir film hiç yapılmadı. Bu bir ilk. Kırım Tatar halkının Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki rolünü ve katkısını göstermeye çalışıyoruz… Ayrıca uluslararası topluma Kırım'ın yerli halkı olan Kırım Tatar halkının geleceğinin ancak işgalden kurtarılan, Avrupa değerlerine saygı duyan, hukuk devleti olan Ukrayna’da olabildiğini göstermek istiyoruz.” dedi.

Belgesel film, Kırım Tatar kökenli Ukrayna ordusu askerleri ile yapılan röportajlardan oluşuyor. Güvenlik nedeniyle filmde yer alan bazı askerlerin kimlikleri gizlendi. Bazı askerin akrabaları ise halihazırda işgal altındaki Kırım'da yaşıyor.

"KIRIMLI ASKERLER" BELGESEL FİLMİ

Belgesel film, Türkçe, İngilizce ve Ukraince olarak hazırlandı. Belgeselin tamamı: