Ukrayna halkının yaklaşık yüzde 90'ı NATO'ya katılmayı destekliyor

Ukrayna'da Kıyiv Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir toplumsal araştırmada, Ukraynalıların yüzde 89'unun NATO'ya katılmayı desteklediği görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2023 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2023 16:06
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Kıyiv Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından 26 Mayıs-5 Haziran 2023 tarihlerinde yürütülen toplumsal araştırmanın sonuçlarına göre, Ukraynalıların büyük bir çoğunluğu, NATO'ya katılma kararını destekliyor.

UKRAYNA HALKI, NATO'YA KATILMAK İSTİYOR

Enstitü, araştırmanın sonuçlarına ilişkin raporunda, "Ukraynalıların yüzde 89'u artık Ukrayna'nın NATO üyesi olduğunu görmek istiyor ve doğuda yüzde 79'dan batıda yüzde 93'e kadar tüm bölgelerdeki büyük çoğunluk bu adımı destekliyor” ifadelerine yer verildi. Ankete katılanların yalnızca yüzde 18'i barış uğruna NATO'ya katılmaktan vazgeçmeyi kabul ederken, yanıt verenlerin yüzde 76'sı, bu bedeli "kabul edilemez" buldu. Sosyologlar, bölgesel perspektif açısından da ülkenin doğusunda yüzde 67'den batısında yüzde 81'e kadar Ukrayna halkının bu tavizi kabul etmediğini kaydetti.

UKRAYNA KAMUOYUNDA BÜYÜK DEĞİŞİM

Kıyiv Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü, Ukraynalıların NATO'ya katılmak yerine güvenlik garantisi almaya yönelik tutumlarının nasıl değiştiğini de karşılaştırdı. Enstitü, 2022 yılının mayıs ayında Ukraynalıların yüzde 39'unun yalnızca NATO'ya katılmakta ısrar ettiğine ve yüzde 42'sinin bunun yerine güvenlik garantisi almayı kabul edilebilir bulduğuna dikkat çekti.

2023 yılının mayıs ayı itibarıyla NATO üyeliğinde ısrar edenlerin oranı ise yüzde 58'e yükseldi. Bu durum, Ukrayna kamuoyunun önemli ölçüde değiştiğini gösterdi. Aynı zamanda, sadece güvenlik garantisini kabul edenlerin oranı da yüzde 29'a düştü.