Ukrayna, enerji tesislerini korumak için ek 86 milyon avro ayıracak

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal, gerçekleşen hükûmet toplantısında ülkenin enerji tesislerinin korunması için 86 milyon avroluk ek kaynak ayrılacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 16:47
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal (Denys Shmyhal),  8 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen bir hükûmet toplantısında enerji tesislerinin korunması için 86 milyon avroluk ek kaynak ayırma kararı aldıklarını açıkladı. 

İşgalci devlet Rusya'nın Ukrayna'nın enerji tesislerini hedef alan saldırılarına rağmen ülkenin enerji sistemindeki durumun istikrarlı ve dengeli olduğunu ifade eden Başbakan Şmıgal, hükûmet için önceliğin enerji sektörü olduğunu belirtti. Hükûmetin ve mühendislerin oluşan hasarları onarmak için 7/24 çalıştıklarını kaydetti.

Şmıgal, ek kaynak kararını ise şu ifadelerle açıkladı:

Bugün, trafo merkezlerimizin modernizasyonu için Avrupa Yatırım Bankasından aldığımız kredi kapsamındaki fonları yeniden tahsis etmemize olanak tanıyacak bir karar alıyoruz. Rus terör saldırılarından kaynaklanan riskleri azaltacak olan enerji tesislerinin etrafındaki güvenlik sistemlerinin inşası için 86 milyon avro daha tahsis edebileceğiz.

RUSYA, UKRAYNA'NIN NÜKLEER ENERJİ TESİSLERİNE SALDIRMAYA HAZIRLANIYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiga ise 21 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Rusya’nın kritik nükleer enerji tesislerine saldırı düzenlemeye hazırlandığını duyurdu.

Bakan Sıbiga, “Bu tesislere verilen hasar, küresel sonuçları olan bir nükleer kaza riskinin yüksek olmasına neden olur. Özel servislerimiz bu verileri ortaklarımıza iletti. Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) da bilgilendirildi.” dedi.

Rusya'nın Avrupa'da nükleer santral ele geçiren tek ülke olduğunu ve bunu dünyayı şantaj yapmak için kullandığını vurgulayan Sıbiga, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'na saygı duyan tüm uluslararası örgütleri ve devletleri Rusya’yı önlemeye çağırdı.