Ukrayna Dişişleri Bakanlığı: Kırım Ukrayna'dır. Nokta!

Ukrayna Dişişleri Bakanlığı, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına verilmesi gerektiği konusundaki önerisine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 09:46
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 09:46
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dişişleri Bakanlığı, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına verilmesi gerektiği konusundaki önerisine karşı bir açıklama yayımladı.

Bakanlık dün akşam yayımladığı açıklamada, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü hiçbir zaman tartışma veya uzlaşma konusu olmamıştır ve olamaz. Kırım Ukrayna'dır. Nokta!" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada Kırım'ın, Avrupa güvenlik mimarisinin ağırlık merkezi olduğuna dikkat çekilerek, "Onun tamamen onarılması ancak Ukrayna'ya ait Yarımada da dahil olmak üzere tüm Ukrayna topraklarının tamamen işgalden kurtarılmasından sonra mümkündür." denildi.

Bakanlık, Ukrayna'nın Rusya'yı uluslararası hukuka ve BM Şartı'na saygı göstermeye, Ukrayna'nın tüm egemen topraklarından birliklerini ve silahlarını geri çekmeye ve toprak bütünlüğünü yeniden sağlamaya zorlamanın yanı sıra Rusya'yı Ukrayna'ya karşı saldırı ve işlenen tüm suçlar için sorumlu tutmaya zorlamak için ortaklardan güçlü destek beklediğini vurguladı.

"Tüm çabalar bu hedeflere mümkün olan en kısa sürede ulaşmayı hedeflemeli ve Kremlin'in iştahını Ukrayna'nın çıkarları ve uluslararası hukuk pahasına şu ya da bu şekilde tatmin etmemelidir." denilen açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Barış Formülü'nün bir parçası olarak, Ukrayna ve dünya için kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik net bir vizyon sunduğu hatirlatıldı. Bakanlık, uluslararası hukuka ve BM Şartı'na saygı duyan herkesi, Avrupa'da adil ve kalıcı bir barışı yeniden tesis etmenin tek yolu olarak Barış Formülü'nü uygulama çabalarına katılmaya davet etti.