Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgalci Rusya'nın Kahovka Barajı'nı patlatmasına tepki gösterdi

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kahovka Barajı'nı havaya uçurarak büyük bir felakete sebep olmasıyla ilgili açıklama yayımladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, patlamaya ilişkin, "Rusya'nın Ukraynalılara yönelik soykırımının bir başka tezahürüdür" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2023 14:30
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, cephe hattında Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka (Kakhovka) Hidroelektrik Santrali’nin üst barajını havaya uçurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin işgalciler tarafından patlatılmasına ilişkin açıklama yaptı.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, DNİPRO NEHRİ'NİN HER İKİ YAKASINDA DA SEL RİSKİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Dnipro Nehri'nin her iki yakasında bulunan yerleşim birimlerinin sel riski altında olduğunu ifade etti. Bakanlık, Herson bölgesinde önlemlerin alındığını duyururken, “Herson bölgesindeki Ulusal Polis ve Devlet Acil Servis birimleri, sivil nüfusu potansiyel sel bölgelerinden tahliye etmek için acil önlemler alıyor. Herson bölgesinin geçici olarak işgal edilen sol yakasında oturanlar alarma geçiriliyor” ifadelerine yer verdi.

"RUSYA'NIN SALDIRISI, TERÖR EYLEMİDİR"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Kahovka Hidroelektrik Santrali’ne yönelik saldırısının can kaybı ve yıkıma neden olmayı amaçlayan, kritik altyapıya yönelik bir terör eylemi olduğunu ifade etti. Bakanlık, “Rusya Federasyonu'nun Kahovka Barajı'nı patlatmasını, mümkün olduğu kadar çok can kaybına ve yıkıma neden olmayı amaçlayan Ukrayna'nın kritik altyapısına yönelik bir terör eylemi olarak değerlendiriyoruz” dedi.

KAHOVKA'DAKİ SALDIRI, RUS TELEVİZYONUNDA TARTIŞILDI

Bakanlık, Kahovka Hidroelektrik Santrali'ne saldırının daha önce işgalciler tarafından hararetle tartışıldığına işaret ederken, Kahovka Hidroelektrik Santrali'ne yönelik terör saldırısı daha önce Herson bölgesindeki işgal güçleri ve Rus televizyonunda propagandacılar düzeyinde hararetle tartışıldı ve bu da önceden planlandığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgalcilerin düzenlediği patlamaya ilişkin açıklamanın devamında şunları kaydetti:

“Kahovka Hidroelektrik Santrali'nin altının oyulması, insan yapımı ve ekolojik terörizmdir. Avrupa'da son yıllarda yaşanan en büyük insan yapımı felakettir ve Rusya'nın Ukraynalılara yönelik soykırımının bir başka tezahürüdür. Bu, Rusya Federasyonu ile barış görüşmeleri çağrısı yapan ülkelere Kremlin'in yanıtıdır.

Kahovka'daki su seviyesinin düşmesi nedeniyle, Rusya tarafından işgal edilen bir başka kritik altyapı tesisi olan Zaporijjya Nükleer Santralinde de tehlike oluşabilir. Uluslararası kamuoyunu Rusya'nın Kahovka Hidroelektrik Santrali'ne düzenlediği terör saldırısını şiddetle kınamaya davet ediyoruz.

 Rusya Federasyonu'nun insan yapımı suçu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın Barış Formülü'nün doğruluğunu ispat ediyor. Yabancı ülkeleri, başta çevre katliamı maddesi olmak üzere, mümkün olan en kısa sürede uygulamaya katılmaya çağırıyoruz.

Rusya hem insanlar hem de altyapı ve çevreye karşı işlediği suçların tüm sonuçlarını telafi etmek zorunda kalacak.

Ayrıca, G7 ülkelerine ve AB'ye, Rusya Federasyonu'na, özellikle de Rus füze endüstrisi ve nükleer endüstrisine yönelik geniş kapsamlı yeni yaptırımlar getirmeyi acilen değerlendirmeleri çağrısında bulunuyoruz. 6 Haziran sabahı Ukrayna Millî Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısının sonuçlarına göre, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba tarafından yanıt bağlamında önerilen eylem listesi Ukrayna'nın BM Güvenlik Konseyini acil bir toplantıya çağırması ve Rus terör saldırısı konusunu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Konseyinin bir toplantısına taşımasının yanı sıra Avrupa Birliği'nin Sivil Koruma Mekanizmasının dahil edilmesini içeriyor”

NOVA KAHOVKA ŞEHRİ SU ALTINDA KALDI

Bölgeden edinilen bilgilere göre, barajın bulunduğu Nova Kahovka yerleşim yeri ve Herson'daki bazı bölgeler su altında kaldı.

İŞGALCİ RUSYA, KAHOVKA BARAJI'NI PATLATTI

Sivillerin hayatını hiçe sayan terörist devlet Rusya, 6 Haziran 2023 tarihinde Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'nı (Kakhovka Barajı) patlattı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, barajın ve hidroelektrik santralin makine dairesinin tamamen yok edildiği ve suların hızla aşağıya doğru aktığı görülüyor.

İşgalci #Rusya, #Kahovka Barajı'nı patlattı!https://t.co/VlD7dnWwRP pic.twitter.com/YERi9aAlfG

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 6, 2023

UKRAYNA TAHLİYE BAŞLATTI

Ukrayna, patlamanın ardından barajın yakınında kontrol altında tuttuğu yerleşim yerlerinden sivilleri tahliye etmeye başladı. Herson Bölge Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, şu anda Dnipro Nehri'nin sağ kıyısındakı kritik bölgede 16 bin kişinin bulunduğunu aktararak bölgedeki insanlara tahliye çağrısı yaptı.

RUSYA, ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ İÇİN TEHDİT OLUŞTURDU

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, işgalcilerin barajı patlatması sonucunda Kahovka Barajı'ndaki su seviyesinin hızla düştüğünü ve bunun Rus işgali altındaki Zaporijjya Nükleer Santrali için bir tehdit oluşturduğunu duyurdu. Energoatom yaptığı açıklamada, "Nükleer santralin türbin kapasitörleri ve güvenlik sistemlerinin güç alması için Kahovka Barajı’ndaki suya ihtiyaç duyuluyor. Saat 8.00 itibarıyla santralin soğutma havuzundaki su seviyesi 16.6 metredir ve bu santralin ihtiyaçları için yeterlidir" denildi. Açıklamada, şu an için santraldeki durumun kontrol altında olduğu belirtildi.

UAEA DURUMU TAKİP EDİYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) da Zaporijjya Nükleer Santrali’ndeki durumu takip ettiklerini duyurarak, "Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki UAEA uzmanları durumu yakından izliyor. Acil bir nükleer güvenlik riski yok” açıklamasını yaptı.

İŞGALCİLER, BARAJA MAYIN DÖŞEMİŞTİ!

Daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus işgal güçlerinin, Herson bölgesindeki Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Barajı'na mayın döşediklerini duyurmuştu. Uzmanlar, Kahovka Barajı'nın havaya uçurulmasıyla Herson dahil 80 yerleşim yerinin sular altında kalabileceğine dikkat çekmişti.