Ukrayna'dan Rusya'nın tahıl koridoru çalışmalarını engellemesine ilişkin açıklama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Karadeniz'de tahıl koridoru çalışmalarını engellemesine ilişkin açıklama yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2023 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2023 16:19
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Rusya'nın Karadeniz'deki deniz taşımacılığına müdahalesine ilişkin ortak açıklama yayımladı. Bakanlığın açıklamasında, Rusya'nın Karadeniz’deki tahıl koridoru çalışmalarında gecikmeye yol açan eylemlerine dikkat çekilerek bu durumdan duyulan derin endişe dile getirildi.

Rus denetçilerin bilinçli olarak gemilerin denetim süresini uzattığı vurgulanan açıklamada, “İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'ndeki denetim gruplarındaki Rusya temsilcileri, İstanbul Boğazı'ndan Ukrayna limanlarına giriş çıkış yapan gemilerin denetimini sistematik olarak aylardır erteliyor.” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, tahıl koridoru garantörleri Birleşmiş Milletler ve Türkiye başta olmak üzere uluslararası topluma, Rusya’dan suni gecikmelere derhal son vermesini istemeleri çağrısına yer verildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin bugün yayımlanan açıklamanın tamamı:

"Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun Karadeniz tahıl koridorunun çalışmasını geciktiren ve genel olarak Karadeniz Tahıl Girişimi'ni baltalayan, Karadeniz'de nakliyeyi ve gıdanın dünya pazarlarına serbest erişimini engelleyen yıkıcı eylemlerinden derin endişe duyuyor.

İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'ndeki denetim gruplarının bir parçası olan Rusya Federasyonu temsilcileri, birkaç aydır İstanbul Boğazı'ndan Ukrayna limanlarına gidip gelen gemilerin denetimini sistematik olarak erteliyor. Özellikle, Rus müfettişler, teftiş şartlarını kasıtlı olarak yavaşlatmakta, düzenli olarak düzenlenmemiş belgeler talep etmekte, çalışma saatleri içinde çalışmayı reddetmekte ve teftişleri durdurmak için başka gerekçesiz nedenler aramaktadır. Planlanan 10 denetimin yarısından azı her gün gerçekleştirilir.

Rusya'nın böylesine yıkıcı bir politikası, Karadeniz Tahıl Girişimi çerçevesinde kargo cirosunda sistematik bir düşüşe yol açtı. Sadece son üç ayda dünya 10 milyon ton Ukrayna gıdası almadı ve bu olumsuz eğilim ivme kazanıyor.

Rusya'nın denetimlerde gecikmesi nedeniyle İstanbul Boğazı'nda büyük çoğunluğu bir ayı aşkın süredir bekleyen 140'tan fazla gemiden oluşan kuyruk oluştu. Ukrayna tarım ürünleri ihracatına bağımlı olan ülkelerin gıda güvenliği tehdit altındadır. Her şeyden önce, Rusya'nın eylemleri nedeniyle Küresel Güney ülkeleri, özellikle Afrika ve Asya gıda alamıyor. Bunun yerine, Moskova, Ukrayna'nın liman altyapısını yok ederek, Karadeniz tarafından Ukrayna'nın güney bölgelerine yönelik güvenlik tehditleri oluşturarak ve Karadeniz Tahıl Koridoru'nun işleyişini engelleyerek Rusya'nın Karadeniz limanlarından engelsiz ticari nakliye fırsatından yararlanıyor. 2022 yılında Azak-Karadeniz havzasında Rusya Federasyonu limanları aracılığıyla yapılan taşıma hacmi, 2021 göstergelerini aşarak 250 milyon tonun üzerine çıktı. Aynı zamanda bu gemilerin İstanbul Boğazı'ndaki denetimleri de gerçekleşmiyor. Bu, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı sürdürmek için ticari gemileri askeri malları almak için kullanmasını mümkün kılıyor.

Karadeniz Tahıl İnisiyatifi'nin garantörleri olarak başta BM ve Türkiye olmak üzere uluslararası toplumu, Rusya Federasyonu'ndan Karadeniz'den geçen tahıl koridoru çalışmalarında yaşanan suni gecikmelere derhal son vermesini ve Rusya'nın ilerlemesini durdurmasını talep etmeye çağırıyoruz. Federasyonun gıdayı bir silah olarak kullanma ve Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına ticari nakliye engelini kaldırma girişimleri."