Ukrayna'dan önemli çağrı: El konulan Rus varlıkları, ülkemizin yeniden inşasında kullanılsın

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Avrupa ülkeleri tarafından dondurulmuş olan Rus varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılmasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2024 22:50
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2024 22:50
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı topyekun işgal girişimi kapsamında çok sayıda sağlık kurumu, eğitim kurumu ve sivil yerleşim bölgesi ağır hasar aldı. 24 Şubat 2022'de Vladimir Putin idaresindeki Rusya tarafından başlatılan topyekun saldırılar, Ukrayna'nın birçok şehrini adeta talan etti. Bu bağlamda, bütün Avrupa'nın tepkisini çeken Rusya Federasyonu'na ait mallara yaptırım amacıyla el konuldu.

ZELENSKIY: DONDURULAN RUS VARLIKLARI UKRAYNA'NIN YENİDEN İNŞASINDA KULLANILSIN

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Dünya Ekonomik Forumu için gittiği Davos kentinde JP Morgan ve Blackstone gibi Wall Street finans şirketlerinin yöneticileriyle görüştü. Görüşmelerin ardından Cumuhrbaşkanı Zelenskıy, Birleşik Krallık merkezli basın kuruluşu BBC'ye röportaj verdi. Zelenskıy, dünya çapında el konulan Rus varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılmasını, “Dünyanın elinde 300 milyar dolar varsa bunu neden kullanmayalım” ifadesiyle talep etti. 

Öte yandan BBC, haberinde Avrupa ülkelerinin bu konuda çekingen davrandığı belirtiliyor. Habere göre, Avrupa ülkelerinin Merkez Bankası yöneticileri, bankalarının güvenirliliğinin zedelenmesinden endişe duyuyor. Bu kapsamda bazı isimler ise yalnızca faiz ve değer artışı bazında 360 milyar dolarlık dondurulmuş Rus varlığının Ukrayna'ya bağışlanılması gerektiğini dile getiriyor. 

AVRUPA ÜLKELERİ RUS VARLIKLARINDAN VAZGEÇEMİYOR MU?

Birleşik Krallık merkezli Standard Chartered Bankası Yöneticisi Bill Winters BBC'ye verdiği röportajda, bankadaki dondurulmuş Rus varlıklarının birer silah haline getirilmesinden kaçındığını ifade ederek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Ukrayna'ya ekonomik anlamda destek sağlayan Avrupa ülkeleri, Rus varlıklarının devredilmesi konusunda geride kalıyor.