Ukrayna’dan Guterres’in Rusya ziyaretine sert eleştiri!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BRICS Zirvesi’ne katılmak üzere Rusya’ya gitmesine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 14:29
https://www.qha.com.tr/

Üç gün sürecek olan BRICS Zirvesi, 22 Ekim 2024 tarihinde Kazan'da başladı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres,  22 Ekim'de Kazan’da düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katıldı. Guterres’in zirve kapsamında 24 Ekim tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor.

"BM'NİN İTİBARINA ZARAR VERİR"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, eleştirilerin odağında olan Guterres’in Rusya ziyaretine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

BM Genel Sekreteri, Ukrayna'nın İsviçre'deki ilk Küresel Barış Zirvesi'ne davetini reddetti. Ancak, savaş suçlusu Putin'in Kazan'a davetini kabul etti. Bu, barış davasını ilerletmeyen yanlış bir seçimdir. Sadece BM'nin itibarına zarar verir.

UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ

Ukrayna Barış Zirvesi'nin ilki, 15-16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre’nin ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Zirve, 101 ülke ve uluslararası örgütün katılımıyla yapılmıştı. İsviçre'de tertip edilen zirvenin ardından sonuç bildirisi yayımlanmıştı. Zirveye katılım sağlayan çok sayıda ülke gıda güvenliği, enerji ve nükleer güvenliği ile savaş esirleri konusundaki karar doğrultusunda mutabık kalmıştı.

BRICS

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu bir uluslararası organizasyon. İlk olarak 2009 yılında BRIC adıyla kurulan örgüt, Güney Afrika'nın 2010 yılında eklenmesiyle BRICS ismini aldı.