Ukrayna'daki dev Kırım Tatar bayrağı, Yerli Halklar Günü kapsamında yenilendi

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de Dnipro Nehri kıyısındaki Obolon sahilinde yer alan levhalar üzerinde bulunan Kırım Tatar bayrağı, 6 Ağustos 2023 tarihinde restore edildi. Bayrağın yenilenmesi sırasında 150 kilogramdan fazla boya kullanıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2023 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2023 18:04
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Dünya Yerli Halklar Günü kapsamında 6 Ağustos 2023 tarihinde Kıyiv’de bir etkinlik düzenledi. Etkinliği düzenleyenler arasında; Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Müslümanları Dini İdaresi, Kırım Milli Varlık Vakfı ve EVKAF Vakfı yer aldı. Düzenlenen etkinlik çerçevesinde, Kıyiv’deki Dnipro Nehri'ne kıyısı olan Obolon sahilindeki beton levhalar üzerinde bulunan Kırım Tatar bayrağı yeniden boyandı.

Ukrayna'daki dev Kırım Tatar bayrağı, Yerli Halklar Günü kapsamında yenilendihttps://t.co/UwE36x4XO9 pic.twitter.com/chW41QlBAd

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 6, 2023

UKRAYNA VE KIRIM TATAR BAYRAĞI İLK KEZ 2015'TE ÇİZİLMİŞTİ

Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Dünya Yerli Halklar Günü kapsamında düzenlediği etkinliğin bir parçası olan Kırım Tatar bayrağının yenilenmesi kapsamında konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov, 2015 yılında ilk kez beton levhalar üzerine Ukrayna ve Kırım Tatar bayrağının çizildiğini ifade etti.

İNSANLAR, KENDİ İMKANLARIYLA BOYA SATIN ALDI

Refat Çubarov, "Bizim için Kırım'ın tanımı ve Kırım Tatarlarının özellikle işgalden önce ayrılan Kırım sakinlerinin burada, Kıyiv’deki varlığı budur. Umarım, yarımadanın Ukrayna ordusu tarafından Rus işgalinden kurtarılmasından sonra da bu gelenek devam edecek” dedi. KTMM Başkanı Çubarov, insanların kendi imkanlarıyla 150 kilogramdan fazla boya satın alarak 1340 metrekarelik bir alanda Kırım Tatar bayrağını yeniden boyamak için seferber olduklarını söyledi.

BİRÇOK KIRIM TATARI ETKİNLİĞE KATILDI

Ukrayna merkezli basın kuruluşu Suspilne, Kırım Tatar bayrağının restorasyonu sırasında alanda bulunan kişilerden demeç aldı. Medya servisine konuşan Kırım Tatarı Renat Settarov, eşini ve kızını da etkinliğe getirdiğini söyledi. Settarov, “Bu şekilde çizilen çok az bayrağımız var. Milliyetimizin var olduğunu, yaşadığımızı ve Kırım’a dönmek istediğimizi dünyaya hatırlatmak gerekiyor. Bu, sadece burada değil her yerde yapılmalıdır” dedi.

"BAYRAKSIZ MİLLET YOKTUR. KIRIM TATARLARI DA BİR MİLLETTİR"

Sabah saatlerinden itibaren bayrağın yeniden boyanması için alanda bulunan Herson bölgesinden gelen bir Kırım Tatar genç, etkinliği sosyal medyadan öğrendiğini dile getirdi. Kırım Tatar genç, “Bu bizim bayrağımız, bizim görevimiz ve onu iyi durumda tutmalıyız. Bayraksız millet yoktur. Kırım Tatarları da bir millettir. Düşmanlarımız onu ezmek istiyor ama Kırım Tatarlarını destekleyen Ukrayna ve biz de onları destekliyoruz” açıklamasını yaptı.

ULUSLARARASI YERLİ HALKLAR GÜNÜ

Dünya Yerli Halklar Günü, Birleşmiş Milletler teşkilatının kararı üzerine, 1995 yılından itibaren her 9 Ağustos tarihinde kutlanıyor. İlk kez 9 Ağustos 1982 tarihinde Birleşmiş Milletler’in (BM) yerli halklarının haklarını korumaya yönelik komisyonu bir araya gelerek çalışmalarına başladı. UNESCO verilerine göre günümüzde dünyanın 790 ülkesinde, 7 binden fazla etnik dilde konuşan ve kültürel geleneklerine bağlı kalan yaklaşık 300 milyon yerli halk temsilcisi ikamet ediyor. Günümüzde ana vatanları Kırım Yarımadası'nda Rus işgali altında yaşayan, işgalcilerin sistematik baskı politikalarının hedefi olan Kırım Tatarları da, bahsi geçen yerli halklardan birisi.

UKRAYNA'DA YERLİ HALKLAR KANUNU KABUL EDİLDİ

Ukrayna Parlamentosunda, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın, 18 Mayıs 2021 tarihinde parlamentoya sunduğu “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” yasa tasarısı, 1 Temmuz 2021’da düzenlenen olağanüstü oturumda onaylandı. Söz konusu yasa ile; Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanınıyor. Yasa için parlamentodaki 345 kişiden 325 milletvekili “evet” oyu kullandı. Kırım Tatarlarına yerli halk statüsü veren kanuna parlamentodaki Rus yanlısı bir parti hariç tüm gruplar destek verdi. Bundan sonra Ukrayna’da “Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” başlıklı yasa tasarısını kabul edilmesi bekleniyor.

KTMM VE KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI HALKIN TEMSİL ORGANI OLARAK TANINACAK

Gerekli yasal düzenlemelerin kabul edilmesinden sonra, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisinin, Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor. Kırım Tatar Milli Meclisi, 5 Haziran 2023 tarihinde Ukrayna'nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının temsil organı olarak yasal statüsünü tesis eden belgeleri, Ukrayna Devlet Etnopolitik ve Vicdan Özgürlüğü Servisine sundu.