Ukrayna'da Rus saldırıları yüzünden Zaporijjya dahil 4 nükleer santral gücünü kaybetti

Ukrayna'da Rus saldırıları yüzünden Zaporijjya dahil 4 nükleer santral gücünü kaybetti

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2022 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2022 10:50
https://www.qha.com.tr/

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Kurumu Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rus saldırıları altında kalan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijjya dahil 4 nükleer tesisin gücünü kaybettiğini duyurdu. Ajanstan destek talebinde bulunan Grossi, acil harekete geçme çağrısında bulundu.

İşgalci Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlatılan terör girişimlerine devam ediyor. Siviller, altyapı tesisleri ve nükleer tehditlere devam eden Putin Rusyası, Zaporijjya'da nükleer santralleri hedef alıyor. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijjya'yı kuşatarak tehlikeye sokan Rus güçleri, bugün Ukrayna'da diğer nükleer santrallere saldırıyor. Ukrayna'da olası tehlikelere karşı denetim ve destek sağlayan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Kurumu (UAEAK) araştırmalarına devam ediyor.

UKRAYNA'DA 5 NÜKLEER SANTRAL GÜCÜNÜ KAYBETTİ

Bu kapsamda UAEAK Başkanı Rafael Mariano Grossi, Zaporijjya dahil olmak üzere Ukrayna’daki 4 nükleer santralin güç kaynağını kaybettiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Grossi şunları kaydetti:

“Zaporijjya tesisi etrafında nükleer emniyet ve güvenliğin korunduğu bir bölge oluşturma yolunda ilerleme kaydediyoruz. Ancak dünya Avrupa’nın en  büyük nükleer santrali Zaporijjya’ya ilişkin tehlikeli duruma odaklanmışken ülkedeki diğer nükleer tesislerini unutmamız gerekiyor. Dün ilk defa ülkede faaliyet gösteren 4 nükleer santral Zaporijjya, Rivne, Güney Ukrayna ve Hmelnitski dış güç kaynağını kaybetti. Bunların tamamının ana elektrik hattıyla bağlantısı koptu. Bu santrallerin tamamı nükleer güvenlik ve emniyet için gerekli olan elektriği sağlayabilmek amacıyla acil durum jenaratörlerini kullanmak zorunda kaldı”

Savaşın başlamasıyla güvenlik tehdidi oluşturan tehlikeye işaret eden Grossi nükleer santrallerin güvenliğine ilişkin 7 maddeyi hatırlattı. Grossi, söz konusu durumun kaygı oluşturduğunun altını çizdi.

UAEA BAŞKANI GROSSİ'DEN ÇAĞRI

Buna bağlı olarak Grossi, UAEK'nın destek verilmesi talebinde bulunarak, "Bu yardım görevi başladı. Nükleer santrallerin herhangi birinde nükleer kazayı önlemek için her şeyi yapmamız gerekiyor. Böyle bir durum sadece Ukrayna'da sahit olduğumuz korkunç acıya katkı sağlar. Şimdi harekete geçme zamanı" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA UKRAYNA NÜKLEER GÜVENLİĞİ ELE ALINDI

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi ve Rus Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev 23 Kasım 2022'de İstanbul’da görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmede Ukrayna'daki nükleer santrallerin güvenliği hususu masaya yatırıldı.