Ukrayna’da Rus işgaline karşı robot üretimi!

İşgalci Rusya’nın topyekûn saldırılarına karşı direnen Ukraynalı girişimciler gizli atölyelerde İHA kategorisinde yer alan robotlar üretiyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2024 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 17:56
https://www.qha.com.tr/

Ukraynalı savunma sanayi girişimcileri işgalci Rusya’nın topyekûn saldırılarına karşı mücadele etmek için robot üretmeyi hedefliyor. İnsansız hava aracı (İHA) kategorisinde yer alan robot Rusya’nın saldırılarına karşı savunma hamleleri gerçekleştirecek.

ÖN HATLARDA KEŞİF VE MAYIN TEMİZLİĞİ GÖREVLERİNİ ÜSTELENECEK

Ukrayna genelinde yaklaşık 250 girişimcinin gizli atölyelerde çalışarak ürettiği robota Odissey ismi verildi. Girişimciler tarafından verilen bilgiye göre Odissey 4 gün içinde üretilebiliyor. Robot 800 kilogramlık ağırlığı ve 30 kilometrelik menzili ile ön hatlarda keşif ve mayın temizleme gibi görevlerde kullanılacak. Söz konusu robotlar ayrıca hem askerî hem de insanî amaçlar için çalışacak.

İthal fiyatının yaklaşık yüzde 10’una tekabül eden 35 bin dolarlık fiyatıyla Odissey’i üreten girişimci Andriy Denısonko altyapıyı korumak için gizliliğe önem verdiklerini dile getirdi.

Ukrayna Dijital Dönüşümden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mıhaylo Federov, Ukrayna’nın  savunma kapasitesini artırmayı amaçladıklarını belirterek, hedefledikleri bir milyon  İHA  üretimi  için vatandaşların kurslara katılması için çağrıda bulundu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Federov, “İnsansız teknolojilerin daha da hızlı gelişmesi için elimizden geleni yapacağız.” dedi.