Ukrayna’da “Küçük Atom Bombası” olarak adlandırılan 2 Rus silah sistemi imha edildi

Ukrayna askerleri, son iki günde 2 TOS-1 Solntsepek çok namlulu roketatar sistemini imha etti.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2023 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2023 15:39
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna ordusu, son 2 günde, yıkıcı etkiye sahip termobarik roketleri ile ateş açan 2 Rus TOS-1 Solntsepek çok namlulu roketatar sistemini imha etti.

Ukraynalı savaş muhabiri Yuriy Butusov, Ukrayna askerlerinin son iki günde Rusya’ya ait ve “Küçük Atom Bombası” olarak da adlandırılan 2 TOS-1 Solntsepek çok namlulu roketatar sistemini imha ettiğini bildirdi. Ukraynalı gazeteci, bir sistemin Zaporijjya bölgesinde ve bir sistemin de Donetsk bölgesinde havaya uçurulduğunu aktardı.

Teyit edilmiş verilere göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri halihazırda 7 Rus TOS-1 çok namlulu roketatar sistemini imha etti.

TOS-1 SONTSEPEK ÇOK NAMLULU ROKETATAR SİSTEMİ

TOS-1A, T-72 tank şasisi üzerine kurulu çok namlulu roketatar sistemi. Bu sistem hafif zırhlı araçların ve otomobillerin imhası, yapı ve binaların yakılması ve yıkımı için tasarlanmıştır. Sistem, güdümsüz termobarik ve yanıcı roketlerle yoğun saldırı sırasında hedef alanda meydana gelen şarapnel ve şok dalgası sayesinde açık alanda ve tahkimat içinde bulunan düşman askerlerinin yok edilmesinde etkili.

Isıya dayalı basınçla işleyen bir silah çeşidi olan termobarik silah, oluşturduğu basınçla küçük bir atom bombasına denk tahrip gücü yaratabiliyor. Havada meydana gelen patlama sonucunda ortaya çok yüksek sıcaklık çıkıyor. Roket, düştüğü yerde havaya önce patlayıcı madde salıyor ve ardından meydana gelen ikinci patlamayla bu patlayıcı madde aktifleştiriliyor.