Zelenskıy: Kırım diplomatik olarak iade edilebilir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan Kırım dahil Ukrayna'nın işgal altındaki hiçbir toprağını yasal olarak Rus toprağı olarak kabul etmediklerini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2024 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2024 11:02
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), yabancı basına verdiği bir demeçte Ukrayna'nın Rusya tarafından geçici olarak işgal edilmiş topraklarından bir barış anlaşması kapsamında vazgeçmeyeceğini ve işgal altındaki herhangi bir bölgenin yasal olarak Rusya'ya ait olarak kabul edilemeyeceğini belirtti. Zelenskıy, 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan Kırım hakkında da açıklamada bulundu. 

RUS İŞGALLERİ YASAL OLARAK KABUL EDİLMİYOR

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Fox News ile yaptığı röportajda; Ukrayna'nın işgal altındaki hiçbir toprağını yasal olarak Rus toprağı olarak kabul etmediklerini ve bu işgale 2014'ten bu yana işgal ettiği toprakların da dahil olduğunu belirtti. Bu işgalleri yasal olarak kabul etmediklerini vurgulayan Zelenskıy, "Ukrayna'nın işgal edilmiş hiçbir toprak parçasını yasal olarak Rus olarak kabul edemeyiz. Bu, Putin'in tam ölçekli işgalden önce, 2014'ten beri işgal ettiği topraklarla ilgilidir. Yasal olarak bunu kabul etmiyoruz, bunu benimsemiyoruz."  ifadelerini kullandı.

KIRIM DİPLOMATİK YOLLARLA GERİ ALINABİLİR

Cumhurbaşkanı, kendisine yöneltilen Avrupa'da barışı sağlayacak bir anlaşma kapsamında Kırım'dan vazgeçmeye hazır olup olmadığı sorusuna ise net bir cevap verdi. Zelenskıy, şu ifadeleri kullandı:

Kırım'ı diplomatik yollarla geri almaya hazır olduğumuzu zaten belirtmiştim. On binlerce insanımızı Kırım'ın geri gelmesi uğruna yok olmaları için harcayamayız... Kırım'ın diplomatik yollarla geri getirilebileceğini anlıyoruz.

KIRIM TATARLARININ ANAVATANI 10 YILDIR RUS İŞGALİ ALTINDA

Kırım, 26 Şubat 2014 tarihinden bu yana Rusya tarafından işgal altında. Başkent Kıyiv’de yaşanan Euromeydan protestolarla başlayan Onur Devrimi’nin akabinde Kırım’da Rusya çıkarlarına göre hareket eden işbirlikçiler, yarımadanın Rusya’ya bağlanması için harekete geçtiler. 25 Şubat 2014 tarihinde, Kırım Parlamentosunun olağanüstü toplantı düzenleyip Kırım’ın Ukrayna’dan ayırmayı planladığına dair bilgiler yayınlanmıştı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Kırım milletvekillerini ve Kırım Parlamentosu Başkanını ikna edemeyince 26 Şubat 2014 tarihinde, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü korumak ve yarımadada durumun istikrarsız hale gelmesini önlemek için miting düzenleme kararı aldı. KTMM’nin çağrısıyla, 26 Şubat 2014’te, binlerce kişi Kırım Özerk Cumhuri̇yeti̇ Parlamentosu bi̇nasının önünde toplandı. Eylemciler Ukrayna ve Kırım Tatar bayraklarını açtı ve “Yaşasın Ukrayna!”, “Kırım Ukrayna’dır!” sloganları attı.  26 Şubat 2014 tarihinde Kırım'ın sivil halkı, barışçıl şeki̇lde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak Kırım’daki şi̇ddete dayanamayan toplu direniş, maalesef Kırım'ın Rusya tarafından işgalini önleyemedi̇.

KIRIM'DA RUS BASKISI VE ZULMÜ DEVAM EDİYOR

Rus işgali 10 yıldır devam ederken Kremlin kontrolündeki sözde yönetim Kırım’daki baskı ve zulüm politikasını daha da artırıyor.  Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra Ukrayna yanlısı açıklamalarda bulunan ve işgalci yönetimi eleştiren insanlara karşı baskı uygulamaya başladı. 26 Şubat 2014’te işgale “hayır” demek için toplu bir miting organize eden Kırım Tatarları ise işgalci Rusya'nın baskılarının odağı haline geldi. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, Kırım Tatarlarına zulmetmek için devamlı farklı bahaneler uyduruyor.