Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Esir Kırım Tatarlarını geri almak için yoğun çalışıyoruz

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İstanbul'daki ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısında kameralar karşısına geçti. Liderler, Rus esaretindeki Kırım Tatarlarıyla ilgili Kırım Haber Ajansının sorusunu yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2023 23:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2023 23:32
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün resmi ziyaret kapsamında İstanbul'a geldi. Erdoğan ve Zelenskıy arasında Vahdettin Köşkü'nde ikili görüşme yapıldı. Ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Görüşmenin sona ermesinin ardından liderler, ortak basın toplantısında konuştu. Liderlerin baş başa ve heyetler arası görüşmesi toplamda 2.5 saat sürdü.

TÜRKİYE VE UKRAYNA ARASINDA STRATEJİK ENDÜSTRİ ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

Basın toplantısı öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti ve Ukrayna hükumeti arasında müzakere edilen anlaşmanın imza töreni yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanlığı arasında Stratejik Endüstriler Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti adına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Ukrayna adına Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamışin imzaladı.

"TÜRKİYE’NİN UKRAYNA'NIN EGEMENLİĞİNE OLAN DEĞİŞMEZ DESTEĞİNE MİNNETTARIM"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'yi ziyaret etmekten memnun olduğunu dile getirdi. Zelenskıy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yeniden seçilmesinden dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın basın toplantısındaki konuşmasından satır başları şöyle:

"Rusya'nın devletimize ve halkımıza karşı olan saldırganlığından kurtulmak için topraklarınızda bulunan insanlarımıza ve Ukraynalı ailelere gösterdiğiniz misafirperverlik ve saygı için minnettarım. Önemli olan insanlarımız burada ve Türkiye'nin desteğini zor zamanda hissediyorlar. Bugün, her şeyden önce Türkiye'nin liderliği ve sizin sayın Cumhurbaşkanı şahsi katkınız sayesinde barışı ve normal uluslararası düzeni nasıl kuracağımızı konuştuk. Gördük ki, tüm halkların menfaatleri dengeli olmalı. Karadeniz bölgesindeki durumu detaylı bir şekilde görüştük ve Avrupa'daki genel durumu da görüştük. Bizim genel bir bakışımız var. Hiç kimse Karadeniz bölgesinde devletlerimizin ve halklarımızın menfaatine aykırı olan hiçbir şeyi zorla kabul ettiremez. Karadeniz, güvenlik ve işbirliği alanı olmalı ve kesinlikle savaş veya kriz alanı veya sözde dondurulmuş kriz alanı olmamalıdır.

???? Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, konuşmasında #Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğini desteklerken; Zelenskıy, Rus işgalindeki #Kırım'daki durumu görüştüklerini dile getirdi ???? https://t.co/XpiILASYOy pic.twitter.com/00mpIOuEbz

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2023

"KIRIM'DAKİ DURUMU GÖRÜŞTÜK"

Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan değişmez desteği için minnettarım. Ayrıca, Rusya'nın halen kontrol ettiği ve tehdit ve risk olarak kullandığı alan olan Kırım'daki durumu görüştük. Aynı zamanda, Karadeniz tahıl girişimine ve Ukrayna'dan tahıl inisiyatifine olan desteğiniz için minnettarım. Bugün değişik projeleri görüştük. Ukrayna ve Türkiye bu projeleri birlikte gerçekleştirebilir. Bu işbirliği, gerek savunma sanayi, gerek teknoloji gelişimi ve aynı zamanda İHA üretimi ve diğer stratejik alanları da kapsıyor.

Türkiye'nin barış planımıza olan desteği için minnettarım. Ben bu planı geçen sene tanıttım. Biz bu barış planını hayata geçirmek için çalışıyoruz. Özellikle, Türkiye bu plan kapsamında liderlik konumunu üstlenmeye hazır. Bugün Vilnius'taki NATO zirvesini de görüştük. Sayın Cumhurbaşkanının Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği hak ettiğini söylemesi beni ayrıca memnun etti. Aynı zamanda, insanlarımızın esaretten kurtulmasına yardımcı olduğunuz için minnettarım. Eminim ki, bizim halklarımız daha fazlasını yapabilir. İnsanların hayatını kurtarabilir. Desteğiniz için teşekkür ediyorum. Yaşasın Ukrayna!"

"UKRAYNA, NATO’YA ÜYELİĞİ HAK EDİYOR"

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısında şu açıklamaları yaptı:

"Kıymetli dostumla son yüz yüze görüşmemizi geçen sene Ağustos ayında gerçekleştirmiştik. Kendisiyle birçok telefon görüşmesi de yaptık yapıyoruz. Yaşananlara karşın Türkiye-Ukrayna dostluğu her bakımdan daha da güçlendi. 500. gününe uyanacağımız savaşta Ukrayna halkı ülkesinin bağımsızlığını savunuyor. Çatışma tehlikesinin belirmeye başladığı andan itibaren savaşın önlenmesi için elimizden gelen çabayı sarf ettik.

Ukrayna ile olan dayanışmamızı birçok alanda verdiğimiz somut yardımlarla da sergiledik. Diğer taraftan savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en yoğun çabayı harcayan ülke olduk. Geçen senenin temmuz ayında İstanbul’da atılan imzalarla Karadeniz Tahıl girişimini hayata geçirdik. 1 yılda 33 milyon tona yakın tahılı ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişimin 17 Temmuz’da dolacak süresinin yeniden uzatılmasını temenni ediyorum. Tarafların bu maksatla küresel sorumluluk bilinciyle hareket edeceğine inanıyorum.

Şüphesiz Ukrayna, NATO’ya üyeliği hak ediyor. Her zaman ısrarla savunduğu bir hususu tekrar vurgulamak istiyorum. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasındaki anlayış farklılıklarına rağmen barış anlayışlarına bir an önce geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna’nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz. Ukrayna’da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz ülkenin yeniden imarında da Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır"

ERDOĞAN VE ZELENSKIY, QHA'NIN KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN DURUMUYLA İLGİLİ SORUSUNU YANITLADI

Konuşmaların ardından ortak basın toplantısında Kırım Haber Ajansı Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar, söz alarak Cumhurbaşkanı Zelenskıy ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kırım Tatar siyasi tutsaklarla ilgili soru sordu. Kasar, "Ukrayna ve Türkiye'nin Kırım Tatar siyasi tutsakların esaretten kurtulması konusunda gayet başarılı bir tecrübesi var. Rus esaretindeki Kırım Tatarlarının serbest bırakılmasıyla ilgili bir çalışma yapılıyor mu? Bunların arasında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in de olduğu 130 esir söz konusu. Ayrıca yasa dışı olarak Ukrayna'nın işgal edilmiş bölgelerinden Rusya'ya kaçırılan çocukları Türkiye üzerinden Ukrayna'ya döndürebilir miyiz?"  dedi.

"ESİR OLAN KIRIM TATARLARINI GERİ ALMAK İÇİN YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ"

İlk olarak söz alan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy soruya şöyle yanıt verdi:

"Bu zor zamanda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'ya gelerek bizi ve beni destekledi. Bugün, sayın Cumhurbaşkanının yeniden seçilmesinden sonra buradayız. Sanırım davet üzerine gelen ilk Cumhurbaşkanı benim. Burada çok farklı konular konuşuldu. Kırım Tatarları, siyasi tutsaklar, diğer esirlerimiz ve Rusya'ya kaçırılan çocuklar... İnanın ki, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız temaslar sırasında her zaman bu konulara özel önem verdik. Bu konuları hep gündemde tuttuk. Çünkü, hem Cumhurbaşkanı hem de benim için insani konular çok önemli. Bunlar arasında esir olan Kırım Tatarlarını geri almak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bence, henüz bu konuda bir sonuç elde etmediğimiz için daha fazla ayrıntı vermem doğru olmaz.

Nariman Celal'i şahsen de tanıyorum ama çok uzun süredir ne durumda olduğunu bilmiyorum. Eminim ki, birçok siyasi tutsağımız gibi o da serbest kalacak. Bu yönde yardımlarını esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanı'na minnettarım.

???? İstanbul'da düzenlenen ortak basın toplantısında Zelenskıy ve Erdoğan, QHA'nın Rus esaretindeki #Kırım Tatarlarıyla ilgili sorusunu yanıtladı. Soruya Zelenskıy, "Esir Kırım Tatarlarını geri almak için yoğun çalışıyoruz" şeklinde yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Esir… pic.twitter.com/dId7QDlDMj

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2023

"ESİR TAKASI GÜNDEMİMİZİN ÖNCELİKLİ KONULARI ARASINDA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus hapishanelerindeki Kırım Tatar siyasi tutsaklar hususundaki soruya şöyle yanıt verdi:

"Özellikle esir mübadelesi konusunda şu anda Ukrayna tarafında sayın Zelenskıy'ı dinledik. Rusya tarafı ile de görüşme halindeyiz. Konuyu, sayın Putin ile görüştük. Önümüzdeki ay sayın Putin'in de Türkiye ziyareti olacak. Tekrar bunu yüz yüze görüşme şansımız olacak. Bu arada bazı telefon görüşmeleri ile de konuyu ele alacağız. Esir takası konusu bizim gündemimizin de öncelikli konularındandır. Nitekim, sayın Zelenskıy ile bugün bu konuyu ayrıca görüştük. Takipçisiyiz, eminiz ki kısa zamanda bu konuda bir netice alırız."